Slovenija
168 ogledov

"Klima ne štima, dve stopinji sta skrajna meja!"

podnebni shod Saša Despot
Okoli 150 ljudi je na Kongresnem trgu v Ljubljani svetovne voditelje pozvalo k ukrepanju za zajezitev toplogrednih plinov.

Podnebni aktivisti so danes v Ljubljani priredili shod pred podnebno konferenco Združenih narodov v Parizu, na katerem so svetovne voditelje, ki se bodo zbrali v francoski prestolnici, pozvali k sprejetju pravno obvezujočega, ambicioznega in tudi pravičnega podnebnega sporazuma.

Dve stopinji Celzija je meja

Na shodu, na katerem se je zbralo okoli 150 ljudi, so aktivisti s transparenti z napisi, kot so Varno podnebje za varno prihodnost, Klima ne štima in Zemlja ni poligon za zaslužkarje, od svetovnih voditeljev, ki bodo v ponedeljek v Parizu uradno odprli podnebni vrh, zahtevali korenite ukrepe za zajezitev toplogrednih plinov, da bi tako omilili posledice podnebnih sprememb.

podnebni shod | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Gaja Brecelj, direktorica Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera, ki je soorganizirala shod, je povedala, da je treba v Parizu skleniti sporazum, ki bo globalno segrevanje zadržal na stopnji do dveh stopinj Celzija nad temperaturami pred industrijskim časom, kar da je tista meja, ko je možno podnebne spremembe še obvladati.

"Že danes vidimo posledice podnebnih sprememb. Kaj bo šele v prihodnosti, ko bodo eskalirale," je opozorila Brecljeva. Po njenih besedah dosedanje obljube držav udeleženk vrha v Parizu ne zadostujejo za dosego zadanih ciljev.
podnebni shod | Avtor: Saša Despot Saša Despot


"Pariška konferenca mogoče ne bo prinesla čarobne palice v smislu, da se bo v prihodnjem tednu vse razrešilo. A lahko je pomemben mejnik pri doseganju večjih ciljev v procesu zmanjševanja toplogrednih plinov in doseganju nizkoogljične družbe v prihodnosti," je povedala Brecljeva.

Odgovornost naj sprejme tudi vlada

Med udeleženci vrha v Parizu je tudi Slovenija. Brecljeva je dejala, da slovensko vlado pozivajo k prevzemanju odgovornosti za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in finančno pomoč državam v razvoju pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

podnebni shod | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Vodja slovenske veje okoljevarstvene organizacije Greenpeace Nina Štros je dejala, da mora konferenca v Parizu dati jasen signal v smeri prehoda k obnovljivim in čistim virom energije. Prvi korak je po njenih besedah opuščanje fosilnih goriv.

Paris pomemben mejnik

Štrosova ima upanje, da bo Pariz pomemben mejnik, saj je v zadnjih letih na političnem nivoju prišlo do premika, da se je treba zavzeto boriti proti podnebnim spremembam. "Vedno več je zavedanja in ukrepanja v smeri, da bi se svetovni voditelji zbrali na nekem skupnem imenovalcu," je dejala Štrosova. Znanstvena struja po njenih besedah jasno sporoča, da je človek kriv za podnebne spremembe in da "drvimo v svet, ki ga ne bomo mogli več obvladovati".

podnebni shod | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Glede dosedanjih zavez držav pred konferenco je Štrosova poudarila, da niso dovolj, a je prepričana, da vse države nekako še skrivajo svoje adute v rokavu. "A večina dela bo morala biti storjena po Parizu, ki pa lahko da dobro začetno točko," je dejala.

Odgovornost tudi za posameznike

Odgovornost pa morajo po njenih besedah poleg svetovnih voditeljev prevzeti tudi posamezniki. "Vsak človek bo moral nekako spremeniti svoj življenjski stil. Družba se bo morala spremeniti. Ne bomo mogli več temeljiti našega razvoja na tem, da od Zemlje samo jemljemo in za seboj puščamo opustošenje," je opozorila Štrosova in dodala, da če se razvoj ne bo prilagodil, bo "prihodnost precej črna".

podnebni shod | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Shod v Ljubljani je le eden od več kot 2400 dogodkov, ki so jih podnebni aktivisti po svetu organizirali ob začetku konference. V Parizu se bodo danes že začela prva pogajanja v okviru konference. Tempo naj bi sicer narekovali predsedniki držav in vlad, ki se bodo v francoski prestolnici zbrali v ponedeljek.

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:40 30.november 2015.

    In na zborovanju oblečeni s transparenti v kitajske cote iz umetnih materialov... Uporabljajo mikrofon z elektroniko kdove od kod. Kako bodo taki skrbeli za našo zeleno prihodnost?

  • dimnikar 16:36 29.november 2015.

    Ravno tako so protestirali. Bedak je pa samo tisti, ki raje verjame svojemu občutku, kot pa enostavno dokazljivim resnicam.

  • Ferluci 15:31 29.november 2015.

    Ja, kje so pa bili tile bedaki, ko so gradili TEŠ?