Svet
2990 ogledov

Podpis sporazuma odpadel. Trump zavrnil Kima in odšel.

Donald Trump in Kim Jong-un Epa
Pogovori med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom končani prej, kot se je pričakovalo. Voditelja sporazuma nista podpisala.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta nadaljevala pogovore v vietnamskem Haoju. Pogajalsko mizo sta zapustila prej, kot je bilo to pričakovano, odpovedano je bilo tudi delovno kosilo. Za zdaj pojasnila glede tega še ni.

Trump zavrnil Kimovo zahtevo

Ameriški predsednik Trump je po vrhu dejal, da je zavrnil zahtevo Pjongjanga po umiku sankcij. Na novinarski konferenci je še povedal, da mu je Kim zagotovil, da Severna Koreja ne bo znova izvajala jedrskih poskusov. "Verjamem mu in ga držim za besedo."

"Bili so pripravljeni na denuklearizacijo (...) a ne moremo se odpovedati vsem sankcijam," je pojasnil Trump. Ob tem je ocenil, da nove sankcije proti Severni Koreji niso potrebne. "V Severni Koreji je veliko čudovitih ljudi, ki morajo tudi živeti," je pripomnil. Ameriški predsednik je še dejal, da "je moral oditi s pogajanj" s Kimom. "Včasih je pač treba oditi, in tokrat je bilo tako," je povedal novinarjem.

Donald Trump in Kim Jong-un | Avtor: Epa Epa

Voditelja kljub visokim pričakovanjem v Hanoju nista podpisala skupne izjave. Kot je dejal ameriški predsednik, sta "čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala". "To bi sicer lahko storila, a se mi ni zdelo primerno," je dodal.

Trump je pred novinarji vseeno vztrajal, da je bil vrh produktiven. Kot je dejal, so bile na mizi "različne možnosti". Zagotovil je še, da je bil konec vrha "zelo prijateljski". A dejal, da se ni zavezal novemu vrhu s severnokorejskim voditeljem. "Bomo videli, če bo do tega prišlo," je odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitnem tretjem vrhu s Kimom.

Nekaj ur pred tem drugačna zgodba

Kot so pred tem sporočili iz Bele hiše, so bili pogovori konstruktivni. Kim je ravno tako v izjavi za medije sredi pogovorov ponovil zavezanost svoje države k jedrski razorožitvi.

Kim je na novinarsko vprašanje, ali je pripravljen na denuklearizacijo, odgovoril: "Če ne bi bil pripravljen, me ne bi bilo tu." Trump je ob tem dodal, da je bil to "morda najboljši odgovor, kar ste ga kdaj slišali", poročajo tuje tiskovne agencije. Na vprašanje, ali je pripravljen sprejeti konkretne korake za odpoved jedrskemu programu, je Kim dejal: "O tem razpravljamo prav zdaj."

Donald Trump in Kim Jong-un | Avtor: Epa Epa

Donald Trump v Vietnamu Srečanje Svet Trump: Moj prijatelj Kim ima to priložnost

Ameriški predsednik je sicer opozoril, da rešitev severnokorejskega vprašanja ne bo prišla tako hitro. "To ne pomeni, da jo bomo dosegli v enem dnevu, na enem srečanju," je dejal in izpostavil, da "ni potrebe za hitenje ..., da hitrost ni pomembna, da je pomembno to, da se sklene pravi sporazum".

Podrobnosti še sledijo.

 

Donald Trump in Kim Jong-un Video Svet Kim v Vietnamu: Neverjeten prizor s postaje nagovor Donald Trump Slovenija Trump v Vietnam, doma mu bodo sesuli sanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • sam50 10:57 28.februar 2019.

    Včeraj ga je povzdigoval v višave in hvalil na poln gobec,ko mu je Kim že v znanem slogu spustil 22kajlo",je pa stisnil rep med noge in spokal domov-zdaj bo pa spet sikal in sekal po njem...

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:48 28.februar 2019.

    Kdaj se bo pa Amerika razorožila? Oni bi razoroževali vse naokrog, sami pa kopičili jedrsko orožje. Ajmo vsi nuklearke stran!!