Svet
10 ogledov

Podporniki Al Asada z noži nad protestnike

Sirija, protesti
1/8
Reuters
V doslej najbolj množičnih protestih v Siriji, na katerih je več kot pol milijona ljudi zahtevalo odhod predsednika Bašarja Al Asada, je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, ranjenih je več deset protestnikov. Demonstranti v podporo režimu pa vzklikajo: "Bog, Sirija, Bašar, to je to!"

Po navedbah aktivistov so sirske varnostne sile ubile najmanj tri protestnike v mestu Homs, dva v Damasku in enega v Daraji. Aktivist iz Homsa, kraja, ki leži 160 kilometrov severno od Damaska, je povedal, da so varnostne sile v mestu ubile dva, ranile pa najmanj 12 protestnikov ter da se je protesta udeležilo sto tisoč ljudi. Podporniki režima v civilnih oblačilih naj bi protestnike napadli z noži in jih 12 ranili.

Trije ljudje naj bi bili ubiti v vojaški operaciji, katere cilj je zajeziti beg civilistov v Turčijo, kamor se je zateklo že več kot 10 tisoč sirskih beguncev.

V Hami, ki leži še 40 kilometrov severneje od Homsa, naj bi se, kot poroča STA, po različnih podatkih protestov udeležilo od 200 tisoč do več kot pol milijona ljudi, kar naj bi bil najbolj množičen protest od začetka protirežimskih protestov sredi marca.

"Bog, Sirija, Bašar, to je to!"

Državna televizija medtem predvaja posnetke demonstracij v podporo režimu v mestih Alep na severu in Suveida na jugu. Ljudje nosijo sirske zastave in fotografije Al Asada, ob tem pa vzklikajo  "Bog, Sirija, Bašar, to je to!".

K današnjim protestom, ki so jih poimenovali "petek odhoda", je po petkovi molitvi pozvala skupina na Facebooku Sirska revolucija 2011. Namen protestov je, pravijo, sporočiti Al Asadu in njegovi stranki, naj odidejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.