Svet
2637 ogledov

Pogreba se bo udeležila tudi naša predsednica državnega zbora

Shinzo Abe atentat Epa
Danes bodo pokopali umrlega japonskega premiera Shinza Abeja.

Na Japonskem bo danes državna pogrebna slovesnost za nekdanjim japonskim premierjem Shinzom Abejem, ki je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel pod streli atentatorja. Na slovesnosti pričakujejo okoli 4300 gostov, tudi okoli 700 tujih. Med njimi bo tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Predsednica DZ se bo udeležila tudi sprejema, ki ga bo priredil japonski premier Fumio Kishida, srečala pa se bo tudi z japonskim zunanjim ministrom Yoshimaso Hayashijem in Abejevo vdovo.

V slovenski delegaciji bo sicer tudi nekdanji premier Miro Cerar. Japonska vlada je namreč na pogrebno slovesnost povabila tudi vse nekdanje predsednike držav in vlad, ki so se v preteklosti srečali z Abejem.

Slovesnosti se bodo med drugim udeležili tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pa tudi premierji Južne Koreje, Indije in Avstralije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovesnost bo po napovedih potekala ob strogih varnostnih ukrepih. Za varnost bo skrbelo kar 20.000 policistov.

Shinzo Abe | Avtor: Epa Japonski premier Shinzo Abe. Epa

Državna pogrebna slovesnost za Abejem je sicer povzročila precej nejevolje v državi. Vlada pod vodstvom Kishide je za slovo od dolgoletnega japonskega premierja namenila kar 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov), čemur glede na javnomnenjske raziskave nasprotuje več kot polovica Japoncev. To je vplivalo tudi na priljubljenost premierja in vlade, še poroča dpa.

Poleg tega so se prebivalci Tokia julija že poslovili od Abeja. Mimohoda mrliškega voza po ulicah Tokia se je udeležilo več tisoč ljudi. Sam pogreb pa je potem potekal v družinskem krogu. Za tem je vlada sklenila, da bo v septembru potekal tudi državni pogreb v dvorani Nippon Budokan v središču Tokia.

Abe je bil sicer japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju premierja je bil leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020. 8. julija ga je na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil in ubil nekdanji pripadnik japonske mornarice.

Shinzo Abe atentat Prvi strel zgrešil Svet Nekdanji japonski premier po atentatu umrl Shinzo Abe atentat Razkrito Svet Abejev morilec je pred atentatom v pismu nakazal zločin shinzo abe Dva strela Svet Atentat: Ustrelili nekdanjega japonskega premiera Shinza Abeja