Svet
234 ogledov

Pogrešane zdaj iščejo tudi potapljači

vulkan Beli otok Nova Zelandija Profimedia
Reševalci so z otoka uspeli odpeljati šest trupel pogrešanih turistov, dva še vedno iščejo.

Novozelandska policija je na delo poslala potapljače, saj naj bi obstajala velika verjetnost, da sta trupli dveh turistov v morju. 

Iskalna akcija na otoku je potekala kljub dejstvu, da je še vedno prisotno veliko tveganje, da vulkan spet izbruhne. Tamkajšnji strokovnjaki so za petek napovedovali od 50- do 60-odstotno verjetnost, da pride do novega izbruha. 

Na otok so poslali ekipo osmih strokovnjakov, ki so se s helikopterjem spustili na otok. Oblečeni so bili v posebne zaščitne obleke in uporabljali dihalne aparate. Dogajanje so spremljali geologi, ki so bili zadolženi za podajo ocene glede tega, ali bi bilo treba akcijo prekiniti. 

vulkan Beli otok Nova Zelandija Svet Užaloščeni svojci: "Če bi vedel, kako nevarno je, ne bi šel"

Reševalne ekipe so vedele, kje se nahajajo trupla šestih pogrešanih. Akcija, v kateri so trupla dvignili z otoka in jih prepeljali na bližnji čoln, je trajala štiri ure.

"Na žalost še vedno nismo našli dveh pogrešanih," je po poročanju BBC dejal direktor policije Mike Bush. "Vemo, da je eden od njiju v vodi. Potapljači ga v tem trenutku poskušajo najti. Delamo vse, da bi našli oba pogrešana." 

Predsednica vlade Jacinda Ardern je zatrdila, da bodo poiskali odgovore na vprašanja, zakaj so turisti v ponedeljek dobili dovoljenje za ogled vulkana na Belem otoku. 

Na otoku je bilo v času izbruha 47 ljudi. Šestnajst jih je umrlo, več kot 20 jih je utrpelo hude opekline in se zdravijo na intenzivnih enotah bolnišnic. 

Jessica in Julie Richards Mama in hči Svet Počitnice, ki so se spremenile v pekel

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.