Svet
8 ogledov

Poleteli kljub opozorilom

Poskusi so bili uspešni, tako da Francija, Nemčija in Norveška odpirajo letališč
1/2
Žurnal24 main
Rusko komercialno letalo je kljub opozorilom poletelo iz Moskve proti Rimu. Nekatere evropske države odpirajo letališča.

Letalo družbe Ural Airlines se je moralo med letom nad poljskim mestom Krakow zaradi vulkanskega prahu spustiti na višino 9000 metrov. Člani posadke so kasneje sporočili, da je letalu začelo primanjkovati goriva, tako da so bili prisiljeni pristati na Dunaju. Na avstrijskem letališču so zatrdili, da preiskujejo škodo, ki bi jo vulkanski prah lahko povzročil na motorjih letala. Koliko potnikov je bilo na krovu letala, zaenkrat še ni znano.

Huje kot 11. septembra
Ohromitev zračnega prometa je najhujša v zgodovini letalstva in presega celo težave v letalskem prometu po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. Vulkanski oblak po najnovejših ocenah Združenja evropskih letalskih prevoznikov (AEA) letalsko industrijo stane več kot 150 milijonov evrov dnevno.

Države odpirajo letališča
Ob 15. uri so odprli letališče v Zagrebu. Odobreni so leti nad severozahodno Hrvaško ter nad severnim in južnim Jadranom. Zaprto ostaja le letališče Osijek.

Nekaj letališč so že odprli na jugu Francije predvsem, medtem ko bo večina letališč v državi, med njimi tudi pariška, ostala zaprta najmanj do torka do 8. ure. Na Poljskem so do nadaljnjega odprli šest letališč na severu in v osrednjem delu države.

Norveška je popoldne odprla skoraj ves zračni prostor severno od Bergna, do konca dneva pa naj bi odprla še preostali zračni prostor nad južnim delom države. Nemška agencija za nadzor zračnega prometa pa je napovedala, da bo do 18. ure dovolila polete s petih nemških letališč, ker na območju ni oblaka vulkanskega prahu. Gre za letališča v Berlinu, Leipzigu, Hannovru, Hamburgu in Erfurtu.

Odprli so tudi veh 17 letališč na severu in vzhodu Španije. Zračni prostor naj bi ob 18. uri odprli tudi v Srbiji in Črni gori. V Veliki Britaniji so zaprtje zračnega prostora medtem podaljšali do ponedeljka do 8. ure, v Avstriji pa naj bi polete pod določenimi pogoji znova odobrili v ponedeljek ob 6. uri.

Testni leti uspešni
Francija, Italija in Velika Britanija so sicer že v dopoldanskih urah na testne vožnje poslale svoja letala. Nizozemski KLM je na poskusni let poslalo boeing 737. Letelo je 13 kilometrov nad tlemi in med letom niso opazili nobenih težav.

Tudi Lufthansa je na poskusni let poslala več letal iz Münchena v Frankfurt. "Vsa letala so že uspešno prestala strokovni pregled v Frankfurtu. Našli nismo nobene napake ali poškodbe na vetrobranskem steklu, trupu ali v motorjih,“ pravi predstavnik Lufthanse.

Britanski pilot Eric Moody, ki je doživel let skozi vulkanski pepel leta 1982 je ob prvih odpovedih poletov opozoril: "Letenje skozi vulkanski oblak je tako smrtonosno kot letenje z ledom na krilih." Vprašanje je tudi, ali bi si potniki upali tvegati.

Izredno srečanje prometnih ministrov
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je odredil ustanovitev posebne skupine, ki bo preučila posledice letalskega kolapsa za samo letalsko industrijo in evropsko gospodarstvo nasploh.

Če bo potrebno, bo sklical tudi izredno srečanje evropskih prometnih ministriv.

 Vulkan se ne bo ustavil
"Ne vidimo konca izbruhom,“ pa pravi islandski geolog Magnus Tumi Gudmundsson. Vulkan ves čas spremlja, a ker se še vedno mešata magma in voda, se eksplozije nadaljujejo in s tem bruhanje pepela in prahu v zrak.

Britanski meteorologi tako kot naši pravijo, da ni videti, da bi se oblak razkadil. Nad celotno Evropo pihajo rahli vetrovi, ki se jim vulkanski oblak uspešno upira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.