Svet
32 ogledov

Policija bo nadzirala vsak centimeter v Sarajevu

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Prihodnji teden se začenja sojenje domnevnemu vodji radikalnih islamistov, pri katerem naj bi se v zadnjih dveh letih urili tudi trije Slovenci.

Na sodišču Bosne in Hercegovine (BiH) v Sarajevu se v sredo začenja sojenje neformalnemu vodji radikalnih islamistov v državi Huseinu Bilalu Bosniću, ki naj bi novačil in uril posameznike za borce Islamske države v Siriji in Iraku.

Krivde ne priznava

42-letnega Bosnića so pripadniki Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) BiH aretirali v začetlu septembra, ko so med hišnimi preiskavami po vsej državi prijeli skupno 16 domnevnih islamskih skrajnežev.

Tožilstvo mu očita kazniva dejanj financiranja terorističnih aktivnosti, večletno podpiranje terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam in podobnim oboroženim skupinam, organiziranje terorističnih skupin ali podobnih oboroženih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj, zaradi česar mu grozi do dvajset let zapora.

Konec januarja mu je sodnica, ki mu bo začela soditi, ponudila, da sam prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za kazen. A Bosnić zanika, da bi kogarkoli spodbujal k terorizmu, češ, da je posameznike, ki so ga obiskovali le poučeval o islamski veri. Tožilstvo BiH pa očita, da proti njemu vodi "postopek, ki je posledica političnega konstrukta."

Vsak grm bo zavarovan?

Neuradno se na začetek sojenje ne pripravljajo le na sodišču in tožilstvu, temveč tudi praktično vse policijske enote in agencije ter tudi varnostno-obveščevalna služba BiH. Policijske enote naj bi namreč na kraju, v okolici sodišča odredile poostrene varnostne ukrepe: Neuradno naj bi namreč obstajal resen sum, da bi se Bosnićevi privrženci, podporniki lahko poskušali maščevati s terorističnim napadom in tako poskušali osvoboditi Bosnića, ki ga bodo na sodišče pripeljali iz pripora.

Obveščevalci naj bi praktično vse od Bosnićeve aretacije zbirali podatki o posameznikih, ki naj bi jim Bosnić pomagal na bojišča v Sirijo oziroma so se od tam celo že vrnili. Že več mesecev naj bi podrobno spremljali njihovo gibanje, zato da bi lažje preprečili njihove morebitne poskuse maščevanja tistim, ki so privedli do Bosnićevega prijetja in bodo zato 11. februarja zagotovo na sodišču BiH.

Izobešene zastave Islamske države

Najverjetneje tudi že v znak podpore Bosniću, so posamezniki v Gornji Maoči na severuvzhodu države v sredo popoldne izobesili zastave s simboli Islamske države, za katero so se številni prebivalci tega naselja že borili na različnih bojiščih po Siriji in Iraku, poročata bosanski Dnevni avaz in hrvaški 24sata pri čemer se sklicujeta na bosansko Federalno TV, ki je dogajanje v naselju tudi posnela.

Naselje Gornjo Maoča že skoraj deset let nadzirajo različne policijske enote BiH, saj kraj velja za zatočišče, skrivališče islamskh skrajnežev, kjer naj bi se pripadniki tudi občasno urili. Tja naj bi jim občasno prihajal predavat ravno Bosnić, ki sicer živi v Bužimu, na drugem koncu države. Bosnić pa je po odhodu prvega vodje radikalnih islamistov Nusreta Imamovića na bojišče v Sirijo, pred časom prevzel Imamovićevo funkcijo in se vse pogosteje začel s svojimi nauki pojavljati v Imamovićevi rodni Gornji Maoči.

Pred skoraj dvema letoma je eno od mrež radikalnega gibanja vahabitov v Gornji Maoči med prvimi razbila Državna agencija za preiskave in zaščito BiH (Sipa).

Pripadniki Sipe so v Gornjo Maočo prispeli nemudoma, ko so zjutraj prejeli prijavo o domnevno spornih terorističnih simbolih na hišah.

"Sipa je v sodelovanju z ostalimi poliicjskimi enotami BiH in po odredbi tožilstva BiH izvedla določene ukrepe na območju naselja Gornja Maoča," pojasnjujejo na Sipi. Do njihovega prihoda na kraj pa je simbole, ki jih je še v sredo popoldne posnela Federalna TV, očitno nekdo še pravočasno odstranil.
 
Sipa bo sicer kljub vsemu vztrajala na kraju, saj je že prevzela nadzor.
 

Oni živijo povsem običajno, nekdo jih le blati

Eden od tamkajšnjih prebivalcev, pripadnik skupnosti sefefitskega gibanja Gornje Maoče, pa v pogovoru za Dnevni avaz, zanika, da bi ta zastave in simbole izobešal kdorkoli od tam živečih. "Mi tu živimo povsem običajno in mirno življenje, zastav Islamske države tu nikdar ni nihče izobešal. Zagotovo se je v naselje na skrivaj pretihotapil nek tujec, neznanec, ki sta te simbole skrivaj izobesila. Naša skupnost s tem nima nič!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.