Svet
9 ogledov

Policija še išče partnerko tretjega napadalca

Pariz, napadalci EPA
Francoska policija še išče partnerko enega od morilcev, ki naj bi bila oborožena in zelo nevarna. Zaslišujejo družinske člane napadalcev in preiskujejo povezave s terorističnimi organizacijami v tujini.

Francoska policija še vedno išče Hayat Boumeddiene, sodelavko napadalcev, ki so v zadnjih dneh v Parizu ubili 17 ljudi. Policija je prepičana, da so imeli napadalci tudi druge pomočnike, saj naj bi imeli stike z džihadisti. 

Hayat Boumeddiene je partnerka 32-letnega Amedyja Coulibalyja, ki je bil ubit, ko je policija posredovala v judovskem supermarketu v Parizu, kjer je Coulibaly zadrževal več talcev. Dan prej je na jugu Pariza ubil francosko policistko. Dejanja Coulibalyja in drugih dveh napadalcev, bratov Kourachi, na satirični časnik Charlie Hebdo, naj bi bila povezana.

34-letni Said in 32-letni Cherif  sta bila ubita v posredovanju francoske protiteroristične enote v industrijski coni Dammarin-en-Goele. Oborožena sta se zatekla v manjše tiskarsko podjetje in policiji dala vedeti, da se ne bosta predala. Včeraj pozno popoldne sta spopad začela sama. 

Po streljanju na policistko izginila

Hayat Boumeddiene naj bi bila s Coulibalyjem, ko je ta na jugu Pariza ubil policistko. Je oborožena in nevarna, sporoča francoska policija. Po napadu sta oba izginila, Coulibaly pa se je kasneje pojavil v židovski trgovini. 

Francoski Le Monde je objavil serijo skupnih fotografij Coulibalyja in Boumeddiene iz leta 2010. Na eni od njih 26-letnica s samostrelom meri v kamero. Obraz ima popolnoma zakrit, kar je v Franciji prepovedano. 

Coulibalyjeva partnerica je alžirskega porekla. Francoski mediji poročajo, da naj bi maja 2009, ko je spoznala Coulibalyja začela nositi burko in dala odpoved v službi. Leto pozneje sta se poročila.

Ženo naj v preteklosti že zaslišala policija, pri tem pa naj bi zelo odkrito pokazala svoje fanatične poglede. Policija je takrat opravila tudi hišno preiskavo pri Coulibalyju in našla 240 nabojev kalibra 7,62 milimetra, filme in fotografije njegovega izleta v Maleziji in pisma, v katerih je prosil za ponarejene dokumente. Ko ga je zaslišala, je dejal, da je prijatelj Cherifa Kouachija, ki ga je spoznal v zaporu. 

Zaslišali družinske člane

Policija išče še druge sodelavce morilcev, prav tako pa preiskuje podatke, na kak način so bile njihove akcije načrtovane in financirane ter predvsem, ali so imeli pomoč terorističnih organizacij iz tujine. Doslej so na zaslišanjih zadržali 16 ljudi, tudi ženo enega od bratov Kouachi in ostale člane družine. 

Coulibay talce ubil že takoj na začetku

Državni tožilec Francois Molins, ki vodi preiskavo o napadih je razkril še nekaj podrobnosti v zvezi s petkovim zajetjem talcev. Štiri talce v judovski trgovini je Coulibaly verjetno ubil že takoj na začetku in naj ne bi bili ubiti med posredovanjem policije. Na to kaže stanje trupel in pa ugrabiteljeve izjave, ki jih je dal po telefonu za francosko televizijo s prizorišča napada, je pojasnil tožilec.

V drugi drami s talci, ki se je v istem času odvijala v tiskarni na severu Pariza, kjer sta brata Kouachi zajela eno osebo, se je eden od uslužbencev skril pod odtok v menzi, nato pa prek SMS sporočil policiji sporočal koristne informacije o napadalcih, še poroča AFP.

Po poročanju francoskega dnevnika Le Monde v povezavi z napadi v priporu ostaja še pet oseb, katerih identitete policija ni razkrila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.