Svet
21 ogledov

Policista, ki je ustrelil najstnika, oprostili

Michael Brown
1/7
EPA
Porota je odločila, da policist Darren Willson, ki je sredi avgusta ustrelil neoboroženega najstnika z rokami dvignjenimi v zrak, ni kriv. V mestu Ferguson so kmalu po razglasitvi izbruhnili nemiri, slišati je tudi strele.

V Fergusonu se poleg jeznih vzklikov "smrdljivi morilci", ki letijo na policijo, skupaj s kamenjem, steklenicami in celo megafoni, slišijo tudi streli. Skupina protestnikov je zažigala vozila, plenili so trgovine, policija pa je odgovorila s solzivcem in šok granatami.

Policist Wilson je od 9. avgusta na plačanem dopustu, povsem varen pa še ni. Zaradi kršenja človekovih pravic ustreljenega ga lahko preganja pravosodno ministrstvo ZDA, družina Michaela Browna pa lahko proti njemu vloži civilno tožbo.

Odločitev o primeru Michael Brown | Avtor: EPA EPA

Obama: Pravo je treba spoštovati

Ameriški predsednik Barack Obama je po odločitvi velike porote, da ne vloži obtožnice proti belopoltemu policistu Darrenu Wilsonu, ki je 9. avgusta v predmestju St. Louisa Ferguson ubil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna, pozval vse, ki želijo protestirati, naj to storijo na miren način.

"Naloga velike porote je ločiti dejstva od fikcije," je za medije dejal tožilec okrožja St. Louis Bob McCulloch, ko je sporočil odločitev velike porote. Kot je pojasnil, niso našli zadostnih razlogov za vložitev obtožnice proti Wilsonu.

Množica okrog policijske postaje v Fergusonu je takoj zatem začela jezno vzklikati proti policiji, podrla je barikade in začela policiste obmetavati z vsem, kar jim je prišlo pod roke.

Razočaranje nad odločitvijo velike porote je izrazila tudi družina ubitega najstnika, vendar je pozvala vse, ki delijo njeno razočaranje, naj protestirajo na miren način. Kmalu zatem se je s svojo izjavo oglasil tudi Obama, okoliške cerkve pa so se že vnaprej ponudile kot zavetišče ljudem v primeru hudega nasilja.

Obama je priznal, da obstaja veliko nezaupanje med policijo in temnopoltimi Američani in del tega izvira iz dediščine rasne diskriminacije. To je po njegovih besedah še posebej tragično, saj revne skupnosti z visoko stopnjo kriminala najbolj potrebujejo dobro policijo. Obama je pozval k zadržanosti tako policijo kot protestnike.

Odločitev porote nestrpno pričakovali več tednov

Michael Brown / Ferguson | Avtor: EPA EPA

Posamični manjši protesti so trajali že nekaj dni; trgovci so izložbe in okna zakrili z lesenimi ploščami, če bo morda izbruhnilo nasilje. Prebivalci mesta - pa tudi drugje po državi in ZDA - so napeto čakali, kdaj bo počilo. 

Izbruh nemirov je pričakovala tudi policija, ki je skupaj z okoli 400 pripadniki narodne garde v polni pripravljenosti. Že v soboto so okrog zgradbe, kjer je zasedala velika porota, policisti postavili barikade, podobno tudi okrog začasnega policijskega poveljniškega centra v Fergusonu. 

Oster odziv policije na proteste | Avtor: EPA EPA

Belci in temnopolti razdvojeni

Predvsem temnopoltim Američanom je dovolj, da jih policisti nekaznovano pobijajo in če Wilson ne bo obtožen ničesar, so nekateri že napovedali, da bodo nezadovoljstvo izrazili na ulicah. Zvezna policija FBI je v Ferguson in okolico poslala na pomoč kar 100 svojih agentov. Lokalni prebivalci svojim policistom in tožilstvu namreč ne zaupajo.

Američani so bili glede vprašanja ali bi moral biti policist Wilson obsojen zaradi umora, ker je ustrelil Michaela Browna, razdeljeni na dva dela. 54 odstotkov Američanov, ki niso belci, je menilo, da bi ga morali obsoditi za umor, medtem ko je bila takšnega mnenja manj kot četrtina belcev. 

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravila televizijska hiša CNN, je kar 38 odstotkov belcev dejalo, da Wilsona sploh ne bi smeli obsoditi, enako je odgovorilo le 15 odstotkov temnopoltih anketirancev. Večina Američanov sicer meni, da bi Wilson vendarle moral biti obsojen. Skoraj četrtina temnopoltih jih meni, da bi bili v primeru oprostilne sodbe nasilni protesti upravičeni, med belci je takšnih le desetina. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.