Svet
2 ogledov

Poljska in Španija: potne listine bodo spet preverjali

Carina na meji Dejan Mijović
Poljska in Španija uvajata začasen nadzor na mejah s sosednjimi državami območja schengen. V Španiji bo uvedba nadzora na mejah s Francijo veljala od danes do 4. maja, Poljska pa bo nadzor uvedla med poletnim evropskim nogometnim prvenstvom.

Španija se je za začasen nadzor nad mejo s Francijo odločila, da bi preprečila morebitne nasilne proteste med zasedanjem Evropske centralne banke, ki bo potekalo od danes do 4. maja.

Svet guvernerjev ECB naj bi sicer o monetarni politiki EU v Barceloni razpravljal prav v času, ko je Španija pod pritiskom, naj uravnoteži svoje javne finance. Tamkajšnja vlada je zato že uvedla različne varčevalne ukrepe, ki so izzvali množične proteste, nekatere tudi nasilne, po državi.

Po besedah predstavnika španskega notranjega ministrstva "bo schengen začasno ukinjen na celotnem ozemlju Španije, ukrepi za ponovno vzpostavitev mejnega nadzora pa bodo najstrožji na letališčih v Kataloniji in na meji s Francijo".

Po navedbah predstavnika bi lahko regionalnim policijskim silam na pomoč priskočilo še okoli 2.000 dodatnih policistov. Po navedbah medijev pa naj bi v regiji v času dogodka namestili okoli 6.000 policistov.

Nadzor tudi med evropskim nogometnim prvenstvom

Na Poljskem bo medtem začasen nadzor nad mejo s sosednjimi članicami Evropske unije in državami schengna začel veljati 4. junija, štiri dni pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva. Ukrep bo veljal do finala prvenstva 1. julija, ki ga bo gostila Ukrajina. Potne listine bodo spet preverjali na meji z Nemčijo, Češko, Slovaško in Litvo.

Nadzorovanje meja med tokratnim evropskim prvenstvom bo sicer zapletenejše zaradi skupnega gostovanja prvenstva z Ukrajino. Slednja leži zunaj vzhodne schengenske meje, zato bo morala Varšava skupaj z drugimi evropskimi oblastmi ugotoviti, kateri bo najboljši in najučinkovitejši način soočenja z visokim številom nogometnih navdušencev, ki bodo med prvenstvom prečkali mejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.