Svet
289 ogledov

Pomemben korak za Srbijo in Kosovo

Aleksandar Vučić Josep Borrell Albin Kurti na pogajanjih med Beogradom in Prištino Epa
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se danes v Bruslju strinjala z vsebino predloga EU za normalizacijo odnosov med državama, je po srečanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Predsednik Vučić in premier Kurti sta se danes strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je po srečanju z voditeljema sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Sporazum, katerega besedilo bo kmalu objavljeno na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, je po njegovih besedah namenjeno predvsem državljanom Srbije in Kosova. Določa, da se lahko svobodno gibljejo med državama s svojimi potnimi listi, ki bodo medsebojno priznani. To bo veljalo tudi za osebne izkaznice in registrske tablice, je pojasnil.

Poleg tega lahko prinese nove gospodarske priložnosti, pa tudi boljše zaposlitvene možnosti brez nepotrebne birokracije. Obenem pomeni, da se bo lahko povečala trgovinska menjava med Srbijo in Kosovom, je dejal Borrell.

"Srbom na Kosovu bo sporazum prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic na Kosovu, tudi za srbsko pravoslavno cerkev," je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Marca novo srečanje

Dodal je, da sta strani izrazili pripravljenost na hitro uveljavitev sporazuma, a so potrebna nadaljnja pogajanja, da bi določili, kako točno bodo uveljavili njegove določbe. Marca bo zato Borrell v Bruslju gostil novo srečanje voditeljev, da bi končali pogajanja o aneksu o implementaciji, ki to določa.

Napovedal je, da bo posebni odposlanec EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak v okviru priprav na to srečanje do sredine prihodnjega meseca znova odpotoval v Prištino in Beograd. "Pričakujemo, da bosta strani konstruktivni v tem procesu. Strinjali sta se, da se bosta odrekli kakršnim koli neusklajenim aktivnostim, ki bi lahko privedle do novih napetosti na terenu in iztirile ta pogajanja," je povedal Borrell. Prištino in Beograd je ob tem pozval k izpolnitvi obveznosti iz preteklih sporazumov, doseženih v okviru dialoga pod okriljem EU.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je izrazil prepričanje, da bodo delo dokončali do prihodnjega zasedanja voditeljev držav članic EU, ki bo 23. in 24. marca.

Uvodoma je sicer spomnil, da so se v zadnjega pol leta v odnosih med Prištino in Beogradom krize vrstile ena za drugo. Poudaril je, da zdaj od reševanja kriz prehajajo k iskanju strukturne rešitve za normalizacijo. V zadnjih mesecih leta 2022 so se močno zaostrile razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Razlogi za to so bili načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij ter po aretaciji srbskega policista tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je nocoj po pogovorih v Bruslju poudaril, da mora biti na začetku izvajanja kakršnega koli dogovora oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu. "Kurti je prišel z idejo, da bi nekaj podpisali, vendar se o tem sploh ni govorilo. Čakam, da vidim načrt implementacije, ki se nanaša na predhodno dogovorjene obveznosti. (...) Na začetku načrta mora biti to, česar nekdo ne želi izpolniti - skupnost srbskih občin," je dejal Vučić.

Kosovski premier Albin Kurti pa je dejal, da je bil pripravljen podpisati sporazum, vendar pa Vučić na to ni bil pripravljen, poročajo tuje tiskovne agencije. Kurti pa je po srečanju izrazil obžalovanje, da se pogovori niso končali s podpisom sporazuma, poroča Tanjug. Kljub temu je ocenil, da "smo na dobri in enosmerni poti normalizacije odnosov" med državama.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 07:52 01.marec 2023.

    Torej so sedaj tudi uradno Mala Srbija ;-)

  • Avatar pantani
    pantani 06:54 28.februar 2023.

    Vaterpolisti 100% s figo v žepu!!! Ni jim za verjet,sem v vojski dobro naštudiral njijhovo razmišljanje!!!

  • Ender3 23:50 27.februar 2023.

    Upam, da jim Vučko ne bo nasedal. Kosovski albanci niso ravno kredibilni sogovornik.