Svet
1166 ogledov

Zaskrbljujoče: Napetost med Srbijo in Kosovom se samo še stopnjuje

1/2
Profimedia
Blokada mejnega prehoda otežuje več tisoč državljanom Kosova, ki delajo v državah Evropske unije, da bi se vrnili domov.

Kosovske oblasti so danes zaprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare, potem ko so ga protestniki s srbske strani blokirali v znak podpore kosovskim Srbom, poročajo kosovski in srbski mediji. Blokada mejnega prehoda otežuje več tisoč državljanom Kosova, ki delajo v državah Evropske unije, da bi se vrnili domov.

Vse enote srbske vojske in policije so zaradi krize na Kosovu od ponedeljka zvečer v polni bojni pripravljenosti.

Blokada prehoda sledi podobnim ravnanjem kosovskih Srbov, ki so v začetku decembra začeli postavljati barikade z zahtevo po izpustitvi bivših policistov Dejana Pantića in Slađana Trajkovića ter še enega kosovskega Srba Miljana Adžića in umiku posebnih enot kosovske policije s severa države, poroča kosovski portal Kosovo Online.

Kosovsko ministrstvo za zunanje zadeve in diasporo je na družbenem omrežju Facebook zapisalo, da so "srbske kriminalne skupine blokirale mejni prehod Merdare." Državljanom, ki so že vstopili v Srbijo, so sporočili, naj uporabljajo druge prehode ali vstopijo na Kosovo prek Severne Makedonije." Kosovo je zaradi stopnjevanja napetosti in barikad 10. decembra že zaprlo dva mejna prehoda.

Spomnimo, napetosti, ki na Kosovu trajajo že mesece, se stopnjujejo v zadnjih dveh tednih, potem ko je kosovska policija aretirala policista, ki ju sumi kršitve ustavnega reda, na kar so se tamkajšnji Srbi maščevali, postavili barikade in zahtevali njegovo izpustitev.

Dodatne napetosti so podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakujejo pomoč misije zveze Nato na Kosovu (Kfor).

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Na severu Kosova so kosovski Srbi danes postavili nove barikade. "Na severu države, ponoči, so kriminalne osebe oziroma skupine nadaljevale s postavljanjem barikad in s tem dodatno ovirajo svobodo gibanja. Po uradnih informacijah so postavili tudi dve barikadi s težkimi vozili," je sporočila kosovska policija.

Najnovejši protesti kosovskih Srbov in njihovih podpornikov na srbski strani sledijo odločitvi srbskega predsednika Aleksandra Vučića o odreditvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva.

Medtem je srbski predsednik včeraj obiskal enoto srbske vojske v Raški na jugu Srbije, v bližini meje s Kosovom. Tam se je srečal tudi s predstavniki Srbov na Kosovu. "Verjamem v pravičnost in pravo, še bolj pa v srbsko modrost, moč in odločnost," je  zvečer na Instagramu zapisal Vučić.

"

 

Komentarjev 5
  • bobubob 09:28 29.december 2022.

    Tudi Sloveniji se lahko hitro zgodi kaka 'makedonija'. A le začasno, za par desetletij. Potem bodo severne Arnavte zamenjali kaki Berberi. Pestrost prehrane in običajev zagotovljena, ne bo nam dolgčas.

  • Toma 14:04 28.december 2022.

    Kolikor mi je pravil bivši kolega zdomec Srbijanac, so tam vsi za en kurc vredni. Dosti raje imajo puško od lopate!

  • Avatar pantani
    pantani 13:16 28.december 2022.

    Teli vaterpolisti ne bodo nikoli dali miru!!! Množijo se kot zajci,prejemajo vse možne transferje,nočeko se asimilirat...(baje,da imajo v Kranju na šolah svoje učitelje,ki jim predavajo v šiptarskem jeziku!!!)