Svet
3744 ogledov

Pompeo: Virus je prišel iz laboratorija

Koronavirus covid-19 Profimedia
Ameriški državni sekretar Pompeo je danes v pogovoru za televizijo ABC izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem.

Mike Pompeo sicer ni odgovoril na vprašanje, ali meni, da je bil virus, ki je povzročil pandemijo, iz laboratorija izpuščen namerno. "Obstaja ogromno dokazov, da se je tam vse začelo," pa je dejal za ABC glede teorije, da je novi koronavirus, ki je po svetu zahteval že več kot 244.000 smrtnih žrtev, največ v ZDA, prišel iz laboratorija.

Pompeo je sicer že prejšnji teden Kitajsko obtožil, da je za novi koronavirus morda vedela že novembra lani in da je prepozno ukrepala. Poudaril je, da si še vedno prizadevajo, da bi od Kitajske dobili še več informacij, vključno z originalnim vzorcem virusa sars-cov-2 iz žarišča pandemije v kitajskem Wuhanu.

Trump: Videl sem dokaze

Obtožbe na račun Kitajske glede odziva na nevarnost koronavirusa vseskozi izpostavlja tudi ameriški predsednik Donald Trump. V petek je tudi sam zatrdil, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval.

Znanstveniki verjamejo, da se je smrtonosni virus na človeka prenesel z živali. Sklepajo, da se je to konec lanskega leta zgodilo na tržnici v kitajskem Wuhanu. Ne pojenjajo pa niti govorice o tem, da bi virus lahko razvili v tamkajšnjem tajnem laboratoriju. Na Kitajskem sicer tovrstne očitke zavračajo.

Koronavirus - UKC Ljubljana Slovenija Odlične novice, na ta podatek smo čakali od začetka epidemije! strah, stiska, koronavirus Statistika Svet Umrljivost zaradi novega koronavirusa dvakrat višja med revnimi. Zakaj?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • popokatopetl 20:59 03.maj 2020.

  MIslim da so tud trumpa spustili iz laboratorija.

 • Avatar jezeran
  jezeran 19:05 03.maj 2020.

  Ne verjamem, da je prišel iz laboratorija. Verjamem pa da je ušel od tukaj https://www.rtvslo.si/okolje/novice/kako-je-kambrijska-eksplozija-vzbudila-zivljenje-v-obliki-kot-ga-poznamo-danes/522283

 • mulc1 17:50 03.maj 2020.

  Če kdo, potem imajo Kitajci korist od te pandemije, predvsem gospodarsko in finančno. Virus prišel od živali na tržnici. Ja, za bebce, ki verjamejo.