Svet
148 ogledov

Ponovno pognali trkalnik, ki je dal božji delec

Cern Higgson bozon EPA
V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so po obsežnih posodobitvenih delih danes znova zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC)

V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so po obsežnih posodobitvenih delih danes znova zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC). V trkalniku, s pomočjo katerega so leta 2012 odkrili sloviti Higgsov bozon oziroma "božji delec", bodo danes znova zaokrožili elementarni delci.

"Danes je ta dan!" so prek Twitterja sporočili iz Cernu, kjer so tako prvič po dveh letih ponovno zagnali veliki hadronski trkalnik.

 

Skozi 27 kilometrov dolgi vzporedni cevi največjega pospeševalnika delcev na svetu so znova začeli spuščati elementarne delce. A do dejanskih trkov žarkov delcev, ki potekajo pri skoraj svetlobni hitrosti, ne bo prišlo še vsaj kak mesec, bodo pa ti potekali z dvakrat večjo energijo, kot jo je pospeševalnik omogočal doslej, poroča britanski BBC.

Znanstveniki v Cernu želijo po odkritju Higgsovega bozona, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja, s pomočjo nadgrajenega trkalnika razvozlati še nerazjasnjena vprašanja v zvezi z nastankom vesolja ter pridobiti konkretnejše dokaze o obstoju črne materije in njeni sestavi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.