Svet
20449 ogledov

Popolna premoč Rusov v Ukrajini: Okoli Kijeva zategujejo zanko, ljudje trepetajo

Ukrajina Rusija vojna spopad napad
1/3
Epa
Ruska vojska, ki ima "popolno zračno premoč" v Ukrajini, se je v četrtek približala Kijevu z namenom, da strmoglavi ukrajinsko in ustoliči marionetno vlado, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil neimenovani visoki predstavnik Pentagona. Pri tem ni izključil možnosti, da bi ruska vojska že danes obkolila Kijev.

Ruski vojaki iz smeri Belorusije hitro napredujejo proti jugu in zategujejo zanko okoli Kijeva, je opozoril. "Menimo, da želijo strmoglaviti vlado in postaviti svojo, kar bi pojasnilo takšen napredek proti Kijevu," je dodal.

"Ukrajinska zračna obramba je nevtralizirana, Ukrajinci zračne obrambe nimajo," je opozoril in napovedal, da bodo Rusi v naslednjih urah skušali strniti vrste okoli prestolnice, "njena obramba pa bo odvisna od kopenskih sil in ljudskega odpora".

Ruska vojska bi lahko obkolila Kijev v nekaj dneh, če ne že danes zjutraj, sodeč po tem, kako hitro napreduje, je ocenil. "Časa ni veliko. Veliko bo odvisno od ukrajinskega odpora," je še dejal.

V središču ukrajinske prestolnice Kijev sta zgodaj davi odjeknili dve glasni eksploziji.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran streljala na civilna območja v prestolnici, ukrajinska protizračna zračne obramba pa je po lastnih navedbah odbila "dve smrtonosni darili", je razvidno iz objave ukrajinske vojske na Facebooku.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da so "ostanki raket" zadeli stanovanjsko stavbo, pri tem pa so bile ranjene tri osebe, ena je v kritičnem stanju.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je že obsodil "grozljive raketne napade", ki so pretresli Kijev. "Grozni ruski raketni napadi na Kijev," je Kuleba zapisal na Twitterju. "Nazadnje je naše glavno mesto doživelo kaj takega leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija," je dodal.

Janez Janša NOVO Slovenija Janša posvaril, da nekaj časa morda ne bomo mogli poklicati domov ali v službo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer sporočil, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo najmanj 137 ukrajinskih državljanov. Med žrtvami so tako vojaki kot civilisti, je dejal. Zahodu je očital, da je Ukrajina v boju proti Rusiji ostala prepuščena sama sebi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Danes smo izgubili 137 naših junakov, naših državljanov. Vojake in civiliste," je dejal Zelenski v videu, objavljenem na spletni strani ukrajinskega predsedstva. Kot je dodal, je bilo v spopadih ranjenih še 316 Ukrajincev.

V boju proti Rusiji je Ukrajina ostala sama, je očital Zahodu. "Ostali smo sami, da branimo svojo državo," je dejal.

"Kdo se je pripravljen boriti z nami? Ne vidim nikogar. Kdo je pripravljen dati Ukrajini jamstvo za članstvo v Natu? Vsi se bojijo," je opozoril.

Vladimir Putin Nočni sestanek Svet Krizno zasedanje šefov držav EU: Tako bodo ukrepali proti Putinu!

Zelenski je tudi dejal, da so ruske "diverzantske skupine" že vstopile v prestolnico Kijev, in pozval prebivalce, naj ostanejo previdni in spoštujejo policijsko uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dodal, z družino ostaja v Ukrajini, kljub temu, da je za Rusijo "tarča številka ena". "Ukrajino želijo politično uničiti tako, da odstranijo vodjo države," je dejal.

Ukrajinski vojak preverja razmere na položaju blizu vasi Zaytseve, nedaleč od mesta Gorlivka, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, območje Donecka, Ukrajina Analitik Svet "Tega si ne bo dovolil niti neracionalni predsednik Rusije"
Komentarjev 35
  • Avatar Syn
    Syn 10:40 25.februar 2022.

    Danes do konca dneva, če že ne čez nekaj ur, bo Kijev očiščen od ekstremistov. Civilisti pa se bodo lahko postopma vrnili v domove. KAr bo pač od njih ostalo. Za nastalo situacijo se naj zahvalijo svojim vodilnim. Žalostno, ampak resnično.

  • bljitva 10:17 25.februar 2022.

    jedrsko orožje na Kremlin, pa naj gre vse u tri pizde materine...pa še na Peking zraven.

  • Friderik1950 10:11 25.februar 2022.

    Ne razumem, kako so lahko recimo pasivno dovolili helikopterske desante na občutljive strateške točke, saj lahko ranljive helikopterje danes sklatiš z miniaturnimi raketnimi sistemi tipa QSV351, QSVS356 in podobnimi, ki jih voziš z malo večjim kombijem, helikopterje pa klatiš kot ...prikaži več kot vrapce. Skratka čudno. Ne razumem.