Svet
1 ogledov

Popolna razprodaja ledvic

Žurnal24 main
Če so še nedavno prodajalci na črni borzi za prodajo ledvice zahtevali 70 do sto tisoč evrov, je cena sedaj desetkrat nižja, ugotavlja srbski Press. Nek moški jo prodaja za 7000 evrov.

Samohranilko je revščina privedla v situacijo, v kateri svoj organ prodaja za "hišico na periferiji". "Petnajst let sem delala v prosveti in sem ostala brez službe," je povedala za srbski Press, ki je dva meseca preiskoval, kdo stoji za malimi oglasi, v katerih se prodajajo organi. "Imam malega otroka, selim se iz stanovanja, v katerem sem pridelala dolg skoraj tisoč evrov in ker nimam dela, ga ne morem odplačati," je pojasnila mamica, ki oglašuje kot "nesrečna".

57-letnik je ledvico ponujal v zameno za "dostojno delo", deset let mlajši moški pa za gotovino, 7000 evrov. Najmanjši prodajalec, ki ga je Press kontaktiral, je star komaj 22 let. Vsem je skupno dejstvo, da so v težki življenjski situaciji in nimajo ničesar, kar bi lahko prodali.

Večina prodajalcev, ki jih je Press kontaktiral v preteklih dveh mesecih, je na vprašanje, kako so prišli v tako situacijo, da jim je prodaja ledvice edini možni način preživetja, pravijo, da nimajo nikogar, da bi jim pomagal. "Ti, ki bi mi lahko pomagali, sami nimajo denarja ali pa so mrtvi," jim je pojasnila že omenjena samohranilka.

Transplantacije v Indiji in Pakistanu
V državne institucije ne verjamejo. Sociologinja Lela Vujošević je za časnik povedala, da se oglaševalci očitno nahajajo v zelo stresnem položaju skrajne odtujenosti in nemoči ter ne verjamejo, da bi se v danih okoliščinah lahko kaj spremenilo. "Simptomatično je, da so mnogi med njimi mladi, fizično zdravi in, namesto, da bi poskušali kaj spremeniti v svojem socialnem okolju, to okolje dojemajo kot skrajno tuje in sovražno ter zato posege raje vršijo na sebi."

Živorad Jovanović, lastnik detektivske agencije Ozna iz Kragujevca, je za Press povedal, da ti ljudje prihajajo k njemu obupani in ga prosijo, da bi jim poiskal kupca."Najprej sem bil šokiran," je povedal in pojasnil, da, ko jih zavrne, odidejo z besedami, da bodo primorani objaviti oglas. Po njegovih besedah se s preprodajo organov bavijo neregistrirane agencije ali agencije, iz naslova katerih ni razvidno, s čim se ukvarjajo. Indijo in Pakistan navaja kot državi, kjer se nelegalne transplantacije opravijo.

Po srbskih zakonih o transplantaciji je darovalec lahko samo oseba, ki je v sorodu ali bližnjem razmerju s prejemnikom organa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.