Svet
2421 ogledov

Za posilstvo pastorke dobil nizko kazen, ker je ...

nasilje ženska Profimedia Fotografija je simbolična.
54-letni moški je bil za posilstvo polnoletne pastorke obsojen na dve leti in pol zaporne kazni, čeprav je predpisana minimalna kazen pet let zapora, maksimalna pa celo15 let. Olajševalna okoliščina je bila, da je bil specialec med vojno na Hrvaškem.

Županijsko sodišče v Zagrebu je ugotovilo, da je kriv posilstva, natančneje, da je z uporabo sile brez pristanka druge osebe izvršil spolni odnos ali z njim izenačeno spolno prakso.

Kaznivo dejanje je storil marca lani v hiši, kjer je živel s svojo zunajzakonsko partnerko in njeno polnoletno hčerko. V soboto dopoldne je vstopil v sobo, v kateri je bila njegova 20-letna pastorka. Najprej jo je božal po prsih, potem pa ji je slekel pajkice in hlačke. Ona mu je ves čas govorila, naj gre stran, ga odrivala in kričala.

Ker je žrtev kaznivo dejanje prijavila mesec dni kasneje, je sodišče ocenilo, da jo je bilo strah in da ni imela moči ukrepati. 

Sodišče je kot olajševalno okoliščino upoštevalo, da je obtoženec kot pripadnik posebne enote policije sodeloval v vojni, ki je trajala od leta 1991 do 1995, da je nosilec spomenice hrvaške Domovinske vojne in medalje Nevihta (to je bila operacija za osvoboditev zasedenega ozemlja).

Kot oteževalna okoliščina je sodišče navedlo, da je kaznivo dejanje storil v zrelih letih, kar pomeni, da bi se moral zavedati pomena in posledic svojega ravnanja, ter da je z dejanjem nadaljeval kljub nasprotovanju žrtve, njenim prošnjam, naj jo pusti in s tem jasno izraženem nasprotovanju.

Sodišče je izreklo nižjo kazen od predpisane, ker je ocenilo, da je šlo za "svojevrsten izpad", saj obtoženi pred tem ni bil obravnavan za kazniva dejanja, tako da je to kaznivo dejanje "življenski eksces".

Pred dvema letoma je Višje kazensko sodišče zmanjšalo kazen za 48-letnega moškega, ki je bil obsojen za spolno zlorabo šestletnice. Pedofilu so kazen zmanjšali s 14 na 11 let, ker je prvostopenjsko sodišče podcenilo olajševalne okoliščine in ni upoštevalo dejstva, da je obsojenec sodeloval v Domovinski vojni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • sandi76 20:22 30.september 2023.

    Kaj pa , če bi bil duhovnik ? Bi bil oproščen z enim očenašem ?

  • Kmodri 18:01 30.september 2023.

    Zgleda, da Hrčki vojakom dovoljujejo vse!

  • Avatar Suli
    Suli 15:34 30.september 2023.

    Hrvaška se predstavlja kot katoliška država kjer vladajo katoliške vrednote? S tega stališča se vprašam kaj katoliška vera sploh je🤔