Svet
3805 ogledov

Posnetki iz zraka razkrivajo katastrofalne posledice

Bahami
1/5
Epa

Premier Hubert Minnis je potrdil, da je število smrtnih žrtev naraslo na sedem, a da lahko pričakujejo, da bo to število še naraslo, saj so razmere na Abacu, ki ga je orkan udaril z vso močjo, katastrofalne. Minnis je javnost nagovoril po tem, ko si je skupaj z delegacijo ogledal razmere na otočju Abaco, arhipelagu, ki se nahaja vzhodno od otoka Grand Bahama. 

Najhuje je na severu otoka Abaco. Po besedah Minnisa je območje okoli tamkajšnjega letališča videti kot jezero. Vodja opozicije Philip Brave Davis je prizore, ki so jih videli iz zraka, opisal kot grozljive. 

Minnis je dejal, da se pred katastrofo niso mogli ubraniti. Na Abaco bo poslal dodatno število varnostnih sil, da bi preprečil nasilje in plenjenje. "Naša prioriteta v tem trenutku je iskanje in reševanje preživelih," je dejal Minnis in se zahvalil vsem reševalcem, ki pomagajo ljudem v stiski. To je bilo prvič, da je Bahame prizadel orkan pete stopnje, poleg tega se je orkan nad območjem zadrževal nepričakovano dolgo. V enem dnevu se je namreč premaknil le za dobrih 20 kilometrov. 

Brandon Clement je za CNN povedal, da je orkan Dorian uničil tudi nove stavbe, ki so bile zgrajene skladno z ostrejšimi gradbenimi zakoni. Veter je povsem uničil eno starejših sosesk. "Težko bi rekel, da tam še stoji kakšna hiša. Videti je, kot bi na kup znesli ogromne količine gradbenega materiala, ga zmleli in vrgli na tla," je opisal videno. 

Razmere so zahtevne tudi na otoku Grand Bahama, kjer je veliko cest poplavljenih ali neprevoznih zaradi materiala, ki ga je naneslo na ceste. Howard Armstrong, prebivalec Freeporta, je bil skupaj z ženo v hiši, ko ju je zalila voda. Zakonca sta več ur čakala na rešitev, a je žena podlegla posledicam podhladitve in rešitve ni dočakala. "Tako hitro je ni bilo več," je povedal Armstrong. Ljudje so še vedno ujeti na podstrešjih in strehah hiš, reševalci pa se le s težavo prebijajo do vseh, saj jim veliko težav povzroča voda. 

Orkan Dorian se zdaj precej oslabljen pomika ob obali vzhodne obale ZDA. Kljub njegovi slabitvi oblasti prebivalce zveznih držav Florida, Georgia, Južna in Severna Karolina pozivajo, naj bodo previdni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 12:28 04.september 2019.

    ko pride do taksne katastrofe bi morala policija ustrelit vsakega lopova ki pleni unicene tuje domove...brez milosti ! ker to niso ljudje.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:56 04.september 2019.

    Glede tega orkana, po novica, predpriprave, po dva trije članki o tem, kakšne posledice je pustil... zakaj ne pokažete gorečih gozdov v amazonskem gozdu, pa še videje zraven, kako z avioni polivajo bencin oziroma nekaj zelo vnetljivega gor. Misliš da ...prikaži več polivajo vodo, potem gledaš podrobneje, vidiš da so iskre, za avionom pa po gozdu črta vedno bolj naraščujočega dima. To bi bla mnogo bolj brana senzacija, kot pa neki orkanček tam. In fora, da se ogen sploh še polegel ni... že od 25. avgusta!!!