Svet
18489 ogledov

Posnetki z avtoceste, tisoči jih delijo

Tesla - voznik, ki spi Twiter
Na spletnih omrežjih kroži posnetek, ki vzbuja skrbi.

Na posnetkih se vidi, kako voznik avtomobila Tesla, tako kot njegov sovoznik, trdno spita, medtem ko avtomobil vozi s hitrostjo okrog sto kilometrov na uro. Človek iz drugega avtomobila, ki je vozil po isti cesti, je nekajkrat potrobil, da bi človeka v Tesli zbudil, a nič ni pomagalo, oba sta spala naprej, prenaša Huffpost.

"Bilo je zelo čudno. S kotičkom očesa sem opazil, da voznik v avtu spi. Nisem bil prepričan in sem še enkrat dobro pogledal. Spala sta tako voznik kot sovoznik," je povedal Dakota Randall, avtor posnetkov.

Čeprav ima Tesla sofisticiranega avtopilota, proizvajalci teh avtomobilov opozarjajo voznike, da bodo med vožnjo vendarle budni in da držijo roke na volanu.

"Naš sistem nenehno opozarja voznike, da ostanejo pazljivi," poudarjajo in dodajajo, da se na nadzorni plošči avtomobila pojavi vizualno opozorilo, če voznik umakne roke z volana, to opozorilo spremlja tudi zvočni signal. Na Tesli pravijo še, da so številni takšni posnetki zgolj neslane šale. Avtor posnetka vedarle vztraja, da to, kar je videl, ni bila nobena šala.

Vozniki Tesle, ki ignorirajo opozorila, postajajo vse večja težava na cestah. V zadnjih nekaj letih je prišlo že do več hujših prometnih nesreč zaradi nepazljivosti tistih, ki so uporabljali avtopilota.

Prejšnji teden je policija ugotovila, da je voznik Tesle trčil v gasilsko vozilo v bližini Los Angelesa ravno zato, ker ni imel rok na volanu in ni mogel pravočasno odreagirati na nepredvidljivo situacijo v prometu. Huffpost pri tem dodaja primer smrtne nesreče v Kaliforniji, ko se je voznik Tesle na avtocesti zaletel v cestno oviro. S preiskavo so ugotovili, da je roke z volana umaknil le šest sekund pred trčenjem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • puys 21:01 13.september 2019.

    Mene tu ne skrbi nič. Očitno nekateri ne vedo kako je tehnologija napredovala.