Svet
5954 ogledov

Potnik z vlaka smrti: "Bilo je, kot bi nas zadel tank"

železniška nesreča Hrvaška
1/8
JVP Novska
Odpravil se je na obisk k mami in bratu v Novsko, pristal pa v bolnišnici.

Učitelj zgodovine Denis Sablič je eden enajstih poškodovanih potnikov vlaka, ki je v petek zvečer trčil v tovorni vlak pri Novski na Hrvaškem. V nesreči so trije ljudje umrli, enajst je poškodovanih.

Sablič je dejal, da je sedel v vagonu in za nekaj trenutkov zaprl oči, ko je počilo. Slišati je bilo, kot bi vlak zadel tank. "Zmanjkalo je luči, vagon se je prevrnil, jaz pa sem se znašel na tleh. Slišal sem ljudi, kako kričijo, slišal sem gasilce, ki so zunaj hodili okoli vlaka," dogajanje po trku za hrvaške medije opisuje Sablič.

Gasilci so mu pomagali iz vagona. Prve pol ure ni vedel zase. V nesreči si je zlomil dve rebri.

"Če bi se nesreča zgodila takoj po Slavonskem Brodu, bi bilo veliko huje. Med Slavonskim Brodom in Novo Gradiško je na vlaku veliko dijakov, potem pa se število potnikov zmanjša," je povedal.

železniška nesreča Hrvaška | Avtor: JVP Novska JVP Novska

Inšpektor Agencija za preiskovanje nesreče Tomislav Antun Biber je potrdil, da sta umrla dva uslužbenca Hrvaških železnic in ena mladoletna oseba. Med poškodovanimi so tudi tuji državljani. Gre za družino – stara starša, starša in 6- ali 7-letni otrok.

Vzrok nesreče za zdaj ni znan. Naj bi pa imel potniški vlak rdečo luč. Za zdaj je znano, da je strojevodja tovornega vlaka javil, da je prišlo na vlaku do okvare. V času nesreče naj bi bila v teku komunikacije med strojevodjem tovornega vlaka in dispečerskim centrom železnic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • crna 13:03 10.september 2022.

    Ta že ve kako je ,ko te udari tank.

  • Toma 12:23 10.september 2022.

    Malo streseš vlak in migranti koj popadajo ven ;-)