Svet
20733 ogledov

Potrjeno, v hrvaškem morju ta nevarna riba, ki bo povzročila vrsto težav

Morje
Naravovarstveniki že dlje časa opozarjajo, da klimatske spremembe vplivajo tudi na podvodni svet. Na Hrvaškem skrbi naraščajo zaradi vrste rib, ki so nevarne tudi za človeka.

Na Hrvaškem so že pred začetkom letošnjega poletja in nekajkrat tudi pred tem opozarjali na prihod ribe rdečemorska plamenka (pterois miles), ki s svojimi bodicami lahko ubije človeka. 

Te dni je to invazivno vrsto v morju pri Komiži posnel podvodni fotograf Damir Zurub. Riba je fotografirana na globini 15 metrov; ne glede na globino je bila temperatura morja visokih 24 stopinj Celzija. 

Posnetke je komentiral tudi Pero Ugarković, urednik portala Podvodni.hr, ki je pri tem izpostavil, da je že pred poletjem opozarjal, da se bo ta nevarna riba očitno za stalno naselila tudi v hrvaških morskih vodah. 

Rdečemorska plamenka je po poreklu iz zahodne indo-pacifiške regije, gre za tropsko vrsto, ki je v Sredozemsko morje prispela iz Rdečega morja. Ker nima vveliko naravnih sovražnikov, ker se razmnožuje skozi vse leto, ker se hitro navadi na nova okolja, kjer predstavlja nevarnost avtohtonim vrstam, to ribo postavljajo visoko na lestvici invazivnosti in nevarnosti za ekosisteme. 

Njen ubod je strupen. Na območjih Izraela, Libanona, Cipra, Turčije in Grčije podrobno spremljajo in kontrolirajo to vrsto, organizirajo množične izlove. Ima velike bodice, ki so za človeka nevarne. 

Ob petkovem posnetku rdečemorske plamenke pri Komiži so se oglasili številni hrvaški naravovarstveniki. "Gre za plenilca, ki se hrani s štvilnimi drugimi avtohtonimi vrstami, kar bo izzvalo številne težave pri nas. Morali bi hitro odreagirati, da to vrsto v našem morju čim hitreje omejimo," je za Dnevnik.hr opozoril Valter Kožul, znanstvenik z inštituta za morje in obalo. 

Vila v Dubrovniku vroča ponudba Popotnik Toliko boste odšteli za najbolj luksuzne vile na Hrvaškem Pobiranje ležalnikov in brisač, s katerimi rezervirajo mesto na plaži Hrvaška Svet Konec rezervacij na plaži z brisačami

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • alen04 11:35 16.avgust 2021.

    Dol mi visi za južne. Hodimo v Italijo.

  • pravičnik77 11:06 16.avgust 2021.

    dobro, da riba ne more priplavati v del, ki mu pravimo slovensko morje. Glede na to, da je slovenski del morja povprečno bolj topel od hrvaškega dela zaradi zaliva, bo zagotovo ta ribica priplavala tudi k nam...

  • jakec1575 10:45 16.avgust 2021.

    glede na to, da krvaqti nimajo teazv s crnim izlovom, naj jo izlovijo.