Svet
22939 ogledov

Potrjeno. Virus H5N8 prešel na človeka. Nova nevarnost?

Ptičja gripa EPA
Okužbo so potrdili pri delavcih farme s piščanci.

Rusija je Svetovni zdravstveni organizaciji prijavila prvi primer okužbe z virusom ptičje gripe H5N8 pri človeku. Kot je potrdila Ana Popova, vodja Rospotrebnadzora, ruskega regulatorja za potrošnike, se je to zgodilo pred nekaj dnevi. Informacijo so javno objavili šele zadj, ker so opravili še dodatne preiskave, je dodala. 

Okužilo se je sedem delavcev na farmi piščancev na jugu Rusije, na kateri je deembra izbruhnila bolezen med perjadjo. Vsi okuženi delavci naj bi se počutili dobro, je sporočila Popova. 

Izbruhi seva ptičje gripe H5N8 so se v zadnjih nekaj mesecih pojavljali v Rusiji, Evropi, na Kitajskem, na Bližnjem vzhodu in na severnih predelih Afrike. 

WHO - Za zdaj ni prenosa s človeka na človeka 

Vsi v Rusiji okuženi delavci so bili asimptomatski, prenos s človeka na človeka ni zabeležen, je za Reuters sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. 

Kot je znano, prenos virusa ptičje gripe z živali na človeka ni redek; resnejša nevarnost nastane takrat, če se virus začne uspešno širiti od človeka na človeka. To je privedlo do pandemije ptičje gripe leta 2008. Medtem je bilo razvitih nekaj cepiv zoper sev H5N1.

Strokovnjaki komentirajo še, da je širjenje virusa influence precej manj uspešno kot širjenje novega koronavirusa, tako da bi imeli tudi v primeru izbruha nove pandemije gripe več časa za razvoj primernega cepiva. 

H5N8 je podtip virusa gripe A, ki je pogost pri pticah in pri njih povzroča visoko stopnjo smrtnosti. 

Ptičja gripa na Koseškem bajerju Ljubljana Zdravje Zaradi nalezljive bolezni varnostniki ob Koseškem bajerju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • si_rob 17:09 24.februar 2021.

    Ha, kje so netopirji? Na kakšni farmi v Vuhanu vzgajajo netopirje za corono. WHO organizatorji so jih obiskali in dobili pečene za poslastico. Sedaj sodoma in trosijo Covid 23.

  • mamax 20:17 23.februar 2021.

    https://fb.watch/3R2xxmMJww/

  • povratnikvamjebevsepospisku 20:13 23.februar 2021.

    opaaa.... je končno kriminalcu gatesu to uspelo. fašisti, treba bo spet vse do dna, zaprite okna, razkužujte, riti na plano, pcr nateg od zadaj.... krste vse povsod.... beeee beeee.....