Svet
6040 ogledov

Povedal iskrivo šalo, nasmejal tudi ameriškega gosta

Vladimir Putin Youtube
Ruski predsednik nasmejal tudi svojega ameriškega gosta. Medtem se širi nervoza glede morebitne odpovedi pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek v Moskvi sprejel ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona.

Gostu je med drugim rekel, da če se dobro spominja, ameriški grb prikazuje beloglavega orla, ki na eni strani v krempljih drži 13 strel, na drugi strani pa oljčno vejico s 13-timi olivami, kar je simbol miroljubne politike.

Ko je podal svoje videnje ameriškega grba, je gostu zastavil vprašanje: "Ali je vaš orel pojedel vse olive in so mu ostale le strele?"

Ameriški gost se je takoj nasmejal Putinovi pomenljivi šali, nato pa se mu zahvalil, da ga je sprejel. "Oliv nisem prinesel," je dodal Bolton, na kar je Putin odgovoril, da tega niti ni pričakoval.

Resna Putinova opozorila

Putin je zatem včeraj v Moskvi opozoril, da bo Rusija odgovorila s protiukrepi, če bodo ZDA uresničile napovedi z odpovedjo pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega (INF). To bi lahko imelo predvsem resne posledice za Evropo, je po poročanju STA posvaril Putin.

"Res ne razumem, zakaj je treba Evropo potisniti v tako nevaren položaj," se je vprašal Putin.

ZDA in Rusija sta se s pogodbo INF leta 1987 dogovorili za prepoved izdelave in posedovanja balističnih raket z jedrskimi konicami kratkega in srednjega dosega z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. ZDA Rusiji že dlje časa očitajo, da ta sporazum krši z razvojem rakete 9M729. Putin je včeraj po poročanju STA zatrdil, da ZDA za tovrstne trditve nimajo nobenih dokazov.

Ponovil je sicer, da se je pripravljen o tem pogovarjati z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ob robu slovesnosti ob obletnici konca prve svetovne vojne, ki bo 11. novembra v Parizu. O tem je že v torek govoril s svetovalcem Bele hiše za nacionalno varnost Johnom Boltonom, ki se je mudil v Moskvi.

Zaenkrat sta tako Putin kot Trump izrazila pripravljenost na dvostransko srečanje v Parizu, a končna odločitev še ni bila sprejeta.

Poroka avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl Foto Svet Putin plesal z nevesto blizu slovenske meje Kim Jong-un v Singapurju Ga bo sprejel? Svet Na vrata mu trka ta pomemben gost

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 15:10 26.oktober 2018.

    NI Pitin naivna budala, stisne zobe in lsej ko prej nežno vrne.. Le p primer izgon anbasadaroje zaradi fejk obtožbe Novičok, a za razkos novinarja nikome ništa