Svet
62333 ogledov

Poziv Srbom: Nikar ne odhajajte na počitnice na Hrvaško

Hrvaška plaža Profimedia
Število srbskih turistov na Hrvaškem je bilo letos za 60 odstotkov višje od enakega obdobja lani in za 20 odstotkov višje od rekordnega leta 2019. Zanimanje Srbov za obisk Istre in Kvarnerja se je razširilo tudi na Dalmacijo, piše hrvaški časnik Večernji list. Na Hrvaškem je do leta 2016 dopustovala tudi srbska premierka Ana Brnabić.

Dober odziv srbskih gostov kaže, da jih od obiska hrvaške obale niso odvrnili niti pozivi srbskih politikov, naj ne letujejo na Hrvaškem.

Župan Novega Sada Miloš Vučević je minuli četrtek, dan pred 27. obletnico vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem, izjavil, da nikoli ne bo razumel Srbov, ki na dan obletnice operacije Nevihta letujejo v Dalmaciji, Istri ali na hrvaških otokih.

V petek, na dan obletnice Nevihte, je na Hrvaškem kljub temu dopustovalo okoli 13.500 Srbov. Nihče od njih med dopustovanjem ni imel težav, prav tako tudi ne preostalih 127.000 srbskih turistov, ki so letos dopustovali na Hrvaškem, piše Večernji list.

"Gosti iz Srbije niso nič drugačni od turistov iz drugih evropskih držav, gostitelji na Hrvaškem pa jih pričakajo enako kot druge. Naši turistični delavci niso obremenjeni s politiko in narodnostmi, varnost njihovega bivanja pa je prenehala biti tema že pred sedmimi, osmimi leti. Ne bom rekel, da nekateri gosti iz Srbije pri nas niso doživeli kakšne neprijetnosti, vloma v avto ali podobno, a se to zgodi tudi Nemcu, Italijanu," je za časnik pojasnil predsednik združenja potniških agencij pri hrvaški gospodarski zbornici Boris Žgomba.

Na Hrvaškem je v preteklosti dopustovala tudi srbska premierka Ana Brnabić. Brnabićeva je pojasnila, da je na Hrvaškem letovala zato, ker je tam podedovala premoženje, je v torek poročal srbski spletni portal Nova.rs. "Na Hrvaškem imam hišo, na otoku Krku. Moj dedek, oče mojega očeta, je s Krka. Nazadnje sem bila tam leta 2016. Odkar sem prišla v vlado, nisem šla v svojo hišo," je izjavila premierka.

Dodala je, da v tem trenutku čuti, da zanjo kot za predsednico srbske vlade ni dobro dopustovati na Hrvaškem, letuje pa tam del njene družine.

 
Komentarjev 17
 • Avatar luckyss
  luckyss 08:00 11.avgust 2022.

  Generacije traja, da se medsebojni poboji "pozabijo"...Kar poglejte pri nas prikletne, ki bi oboroževali svoja "športna društva" z avtomatskim orožjem....Verjetno za vsak slučaj, če se v Evropi spet pojavi kakšen Hitler, da bi lahko z njegovo pomočjo in zaščito spet ...prikaži več klali svoje politično nasprotne sonarodnjake..Konec koncev so to na NoriTv, pri še bolj norem Tomašiću jasno povedali...

 • Ender3 21:38 10.avgust 2022.

  Tudi nam takšen poziv ne bi škodil. Ker, če ne greš k sosedom trošit denar potem je, s teboj nekaj hudo narobe. Hrvati pa so itak, cigani !

 • jakec1575 20:03 10.avgust 2022.

  Bolano. Normalni srbi se ne grejo vojn in uzivajo kot normalni ljudje z normalnimi ljudmi, srbsko politiko in sns je pa strah, da ne bo mogla vec jahat na nacionalizmu. Vuco se ima dovolj idiotov v ravnici. A ga je ...prikaži več strah. Kaj bo brez nacionalizma? Bo moral povedat resnico narodu o lastni nesposobnosti?