Svet
19534 ogledov

Pozor, nikar na dopust na ta konec Evrope: Danes izdali nujno opozorilo!

Grčija požari
V Grčiji je od torka izbruhnilo več kot 150 požarov, ki so uničili hiše in na tisoče hektarjev gozdnih površin, evakuirati pa so mogli več deset mest.

"Če kdo še ni prepričan, ali so podnebne spremembe resnične, ga pozivam, naj pride sem in se prepriča na lastne oči"

Močan veter je v četrtek znova sprožil požare severno od Aten, medtem ko se gasilci že tretji dan borijo, da bi obvladali požare po Grčiji v ekstremni vročini in suši. Nad grško prestolnico se je dvignil temen dim, prebivalci so pobegnili iz predmestij, prosilci za azil so bili evakuirani, oblasti pa so opozorile na nove požare.

"Če kdo še ni prepričan, ali so podnebne spremembe resnične, ga pozivam, naj pride sem in se prepriča na lastne oči," je dejal premier Kyriakos Mitsotakis. Obiskal je območje na zahodnem Peloponezu, kjer so se gasilci vso noč borili, da bi rešili eno najbolj znanih grških arheoloških najdišč, poroča Reuters. Gasilcem je ob podpori letal in helikopterjev že uspelo obvladati nekatere požare v bližini Aten, a jih je močan veter ponovno oživil.

Evakuirajo prebivalce, civilna zaščita opozarja prek SMS sporočil

Danes popoldan so zato grške oblasti odredile evakuacijo predmestij Afidnes, Kryoneri, Kokkinovrahos in Ippokrateios Politeia severno od Aten, pa tudi za prosilce za azil iz bližnjega sprejemnega centra za migrante Malakasa.

V Grčiji je od torka izbruhnilo več kot 150 požarov, ki so uničili hiše in na tisoče hektarjev gozdnih površin, evakuirati pa so mogli več deset mest.

Urad civilne zaščite je za jutri zaradi vročinskega vala za polovico države izdal nujno opozorilo pred ekstremno požarno nevarnostjo. Lokalne službe so sporočile, da bi lahko zaradi požara v nekaterih delih regije Atika okoli prestolnice prišlo do hitrega izpada električne energije.

Guverner Atike je odredil zaprtje vseh parkov in odprtih prostorov po Atenah in regiji. Gori tudi v sosednji Turčiji, kjer so razmere prav tako kritične. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Donald_Williams 10:05 07.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦