Svet
2168 ogledov

Pozor: Po več kot 40 letih spet množični pojav nevarnih meduz

jadran, dalmacija Profimedia
Ob stiku s kožo se pojavi huda bolečina in opeklinam podobne poškodbe, ki se težko celijo, nato pa ostane pigmentacija ali celo brazgotina.

Turisti na otoku Iž, v Severni Dalmaciji zadnja dva dni opažajo na obali veliko meduz. Po besedah kopalcev so te meduze včeraj opekle veliko ljudi med njimi tudi otroke, največkrat po rokah. Ljudje se počutijo nelagodno in se ne upajo v morje, ne vedo, kaj narediti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Morski HR (@morski_hr)

Morski.hr je izvedel, da gre za vrsto meduze pelagia noctiluca ali po slovensko mesečinka. To vrsto poznamo že vrsto let, največkrat jih najdemo v toplejših morjih po celem svetu. Nahajajo se v globljih vodah, vendar jih morski tokovi pogosto nosijo na obalo. Množični pojav te vrste meduze je Jadran prizadel že v 80. letih. Te dni so jo opazili tudi v nacionalnem parku Mljet, poroča Jutarnji.hr.

Ime pelagia noctiluca izhaja iz grške besede pélagos (odprto morje) in iz latinskih nox (noč) in lux (svetloba), zato lahko mesečinko opišemo kot morski organizem, ki ima sposobnost svetiti v temi.

Je razmeroma majhna meduza s polkrožno rožnato kapico, pod katero so lovke. Zraste do 20 centimetrov v dolžino in do šest centimetrov v premeru klobuka. Čeprav je na pogled lepa in zanimiva, je srečanje z lovkami te meduze boleče. Ob stiku s človeško kožo se pojavi huda bolečina in opeklinam podobne poškodbe, ki se težko zacelijo, za seboj pa ostane depigmentacija kože ali celo brazgotina.

Kaj narediti, če vas opeče meduza, si lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 1
  • Pierre 14:30 24.avgust 2023.

    Seveda so meduze SAMO na Hrvaškem, a ne???? Oj ti grda grda Hrvaška....