Svet
9 ogledov

Pred vrati nova hladna vojna

Ruski vojak v Ukrajini Reuters
Rusija z obema rokama nasproti krimskim oblastem, željnim odcepitve, hkrati pa z ostro retoriko proti ukrepom Zahoda in z grožnjo o zapiranjem plinske pipe. Nenavadna osvojitev ukrajinske vojašnice.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v zadnjem pogovoru svojega ameriškega kolega Johna Kerryja opozoril, da se bodo morebitne ameriške sankcije proti ruskim oblastem  Washingtonu vrnile kot bumerang.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je zavrnil možnost pogovorov med Ukrajino in Rusijo s pomočjo zahodnih posrednikov, saj da so zahodne države s svojim postopanhjem zapravile vso svojo kredibilnost. Hkrati so v predsednikovem uradu znova poudarili skrb, da bi lahko na Krimu in v Vzhodni Ukrajini, ki je tradicionalno bolj rusko usmerjena, prišlo do etničnih čist.

Kot so še dodali Putinovi možje, upajo, da "ekstremno globoka nasprotja" ne bodo zanetila nove hladne vojne med Rusijo in Zahodom. 

Rusija je tudi opozorila Evropsko unijo, da bo na morebitno uvedbo ostrih sankcij zaradi krize v Ukrajini odgovorila enako. Glede zamrznitve pogovorov o vizumski liberalizaciji, za kar so se v četrtek odločili voditelji članic EU na izrednem vrhu, pa so na ruskem zunanjem ministrstvu izrazili začudenje in ocenili da gre za nekonstruktivno potezo.

Iz Rusije je sicer dopoldan prišla vest, da je odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča zadela kap. Ruska stran zatrjuje, da se Janukovič počuti dobro, novih informacij o njegovem stanju pa ni.

So pa danes voditelji obeh domov ruskega parlamenta že napovedali, da bodo upoštevali željo Krima, če se bo 16. marca odločil za priključitev Ruski federaciji.

Zaskrbljen tudi Ban

Združeni narodi so izrazili zaskrbljenost nad odločitvijo regionalnih prokrimskih oblasti po hitri izvedbi referenduma 16. marca o prostovoljni priključitvi strateško pomembnega polotoka k Rusiji. Generalni sekretar organizacije Ban Ki Moon je obe strani pozval k mirni obravnavi vpraašanja in vzdržnost pred prenagljenimi dejanji. 

S tovornjakom in brez strela osvojili bazo

Zvečer je iz Ukrajine oziroma s Krimskega polotoka prišla še vest, da so oboroženi moški zasedli postojanko ukrajinske protiraketne obrambe na Krimu. Kot poroča Reuters, so oboroženci, šlo na bi za ruske vojake, s tovornjakom zapeljali v bazo in jo zavzeli brez izstreljenega strela. Nekatera poročila so sicer navajala, da je tovornjak zapeljal kar skozi zapornico, a Reutersove priče niso opazile nobene škode.

Oboroženi moški so danes že drugi dan zapored preprečili vstop vojaškim opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Krim. Moskva je zato kritizirala Ovse, ker opazovalci niso počakali na "uradno vabilo" proruskih oblasti na Krimu.

Grožnja z zapiranjem pipic posredno tudi Evropi

Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miller je danes opozoril Ukrajino, da utegne državi zapreti plinsko pipo, saj da Kijev ruskemu gigantu dolguje za skoraj 1,4 milijarde evrov za dobavljeni plin. "S tem bi se lahko ponovila situacija iz leta 2009," so namignili v podjetju na čas izpred štirih let, ko je zaradi dvostranskega spora brez plina sredi hude zime ostala tudi Evropa.

Na drugi strani pa ameriške oblasti zatrjujejo, da grožnja z zaporo plina nima veliko teže, tudi zato ne, ker so evropska skladišča zaradi mile zime razmeroma nadpovprečno polna plina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.