Svet
1059 ogledov

Predsednik je premierja obtožil, da pripravlja udar, ta zdaj vrača udarec

Andrej Plenković
1/4
Profimedia
Hrvaški premier Andrej Plenković je danes zavrnil očitke o kršenju ustave in poskusu vladajoče HDZ, da prevzame nadzor nad institucijami. Tega ga je v sporu glede imenovanja novega direktorja hrvaške vojaške varnostno-obveščevalne službe (VSOA) v četrtek obtožil hrvaški predsednik Zoran Milanović.

"Namesto opravičil smo včeraj poslušali lažne teze o kršenju ustave in poskusu HDZ, da zasužnji institucije," je danes izjavil Plenković.

Poudaril je, da je od Milanovića namesto lažnih tez pričakoval opravičilo zaradi vsega, kar je izgovoril na račun vlade in njenih članov, HDZ, ministrov, njega, članov družin nekaterih akterjev. Obenem je poudaril, da je opravičilo tudi predpogoj za nadaljnje pogovore z njim.

Milanović je Plenkovića v četrtek v izrednem televizijskem nagovoru obtožil političnega napada na ustavo. Po njegovih besedah namreč hrvaška vlada pripravlja protiustavno rešitev, po kateri bi začasnega vodjo VSOA imenoval in razreševal minister za obrambo, saj bi to agencijo prenesli pod neposredno upravljanje obrambnega ministrstva.

zoran milanović | Avtor: EPA EPA

Novega direktorja VSOA morata po veljavni hrvaški zakonodaji imenovati predsednik republike in predsednik vlade na predlog obrambnega ministra. Trenutni direktor VSOA Ivica Kinder je konec lanskega leta odstopil s položaja zaradi finančnih malverzacij, mandat pa se mu bo iztekel 10. julija.

Obrambni minister Mario Banožić je za njegovega naslednika predlagal generala Mija Validžića, vendar Milanović ne želi podpisati njegovega imenovanja.

Ivo Josipović, Boris Tadić, obisk, Srbija, Beograd | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zaplet je v četrtek komentiral tudi nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović. Po pisanju hrvaškega časnika Večernji list je dejal, da preprosto ne more verjeti, da bi se vlada odločila za potezo, ki bi tako drastično kršila ustavo.

Poudaril je, da se direktorja VSOA brez izjeme imenuje ob soglasju predsednika države in premierja. "Lahko upam, da vlada vendarle nima namena spraviti skozi sabor neustavne in sistemsko nevarne rešitve za našo demokracijo in da bo ustavno sodišče, če se to vseeno zgodi, našlo moč, da jo razveljavi," je dodal.

Komentarjev 3
  • tamara8 14:41 07.julij 2023.

    Med seboj se koljejo, ko je pa treba nastopiti proti sosedom kot n.pr. Sloveniji, so pa enotni, kar pa ni slučaj s slovensko politiko, ki gre celo tako daleč, da se tožari na mednarodnih institucijah!

  • tamara8 14:37 07.julij 2023.

    Vrsta prepirljivega, primitivnega in nevzgojenega Hrvata kot je Milanović je glavna prepreka za dobre sosedske odnose!

  • Ender3 14:14 07.julij 2023.

    Plenković ne potrebuje nesposobno saborsko opozicijo, ker mu je največji nasprotnik predsednik Milanović..