Svet
6 ogledov

Predsednik se s porazom še ni sprijaznil

Kolinda Grabar Kitarović EPA
Poraženi Ivo Josipović dvomi v rezultate glasovanja, ki mu ni namenilo še enega mandata predsednika Hrvaške.

Razprava o rezultatih glasovanja na nedavnih volitvah za bodočega predsednika na Hrvaškem se očitno seli pred tamkajšnje ustavne sodnike.

Sodelavci za zdaj še predsednika Iva Josipovića, ki je sicer nedeljske volitve izgubil, namreč razmišljajo, da bi pred ustavnim sodiščem izpodbijali rezultate glasovanje, kjer se je potrdila zmaga njegove politične nasprotnice Kolinde Grabar Kitarović, poročata 24sata in Večernji list.

Josipovićeva ekipa je prepričana, da bi bilo rezultate glasovanja potrebno podrobno preveriti, ker da hrvaška državna volilna komisija pri preštevanju glasov ni upoštevala neveljavnih glasovnic. Zaradi česar naj bi Josipoviću pravzprav pripisali premalo osvojenih glasov.

"Zakon o volitvah za predsednika republike je v določenem delu neskladen z Ustavo Republike Hrvaške. Ustava zapoveduje, da je za izvolitev kandidata potrebno pridobiti večino glasov vseh volilcev, ki so glasovali," dodajajo v Josipovićevem štabu in ob tem opozarjajo, da bi državna volilna komisija morala upoštevati tudi neveljavne glasovnice. Ali pa rezultate nedeljskega glasovanja razveljaviti in ponoviti volitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.