Svet
10 ogledov

Predsedniku uredili, da je zmagal na dirki

 Gurbanguli Berdimuhamedov, turkmenistan Reuters
Avtoritarni turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov je zasedel prvo mesto na avtomobilski dirki, ki se je po načrtih organizatorjev sploh ne bi smel udeležiti.

Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov se je do dirkalne proge pripeljal s športnim avtomobilom znamke Bugatti, da bi blagoslovil prvo avtomobilsko dirko v nekdanji sovjetski republiki. Ko pa so ga na dogodku predstavili napovedovalci, so organizatorji prejeli prošnjo, ki si je verjetno nihče v Turkmenistanu ne bi upal zavrniti. "Ali lahko sodelujem?" je vprašal Berdimuhamedov.

Kmalu je zamenjal avtomobil in z živahnim in majhnim avtomobilom turške izdelave kmalu dosegel najboljši čas med udeleženci. Napovedovalci na dirki so dejali, da bodo zmagovalni avtomobil znamke Volkicar podarili državnemu športnemu muzeju.

Predsednik vse manj skromen

Berdimuhamedov je bil na začetku prvega predsedniškega mandata leta 2007 po smrti svojega ekscentričnega predhodnika Saparmurata Nijazova naklonjen bolj umirjenemu in nevpadljivemu javnemu nastopanju, vendar je njegova javna osebnost v zadnjem času postala predmet vedno veličastnejše mitologije.

Že odločitev, da se na dirko pripelje v bugattiju, je v ostrem nasprotju z vrsto prevoza, ki jo je uporabljal v času volitev, ko se je s svojo družino po Turkmenistanu peljal z utesnjenim žigulijem, avtomobilom iz časa Sovjetske zveze, ki ga na Zahodu zasmehujejo zaradi njegove nezanesljivosti.

Volitve brez prestrašenih protikandidatov

Berdimuhamedov je februarja letos ponovno zmagal na predsedniških volitvah, na katerih je dobil 97 odstotkov glasov, kar ni bilo težko doseči, saj v Turkmenistanu ni opozicijskih strank ali organizacij, ki bi kritizirale oblast. Berdimuhamedov je sicer julija lani predstavnikom opozicije v tujini nepričakovano ponudil možnost udeležbe na volitvah, vendar nihče ni pokazal zanimanja zaradi strahu pred aretacijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.