Svet
107 ogledov

Preiskovan zaradi poslov s Hypo banko, prijet zaradi domnevnega podkupovanja policista

slovenija 09.02.11 hypo alpe adria, banka, poslvna stavba hypo, foto: nik rovan Nik Rovan
Znani avstrijsko-hrvaško-slovenski poslovnež se mora zagovarjati tudi zaradi domnevnega nezakonitega nagrajevanja enega od policijskih šefov.

Preiskovalci hrvaškega urada za pregon organiziranega kriminala in korupcije (Uskok) so konec lanskega leta v enem od gostinskih lokalov v Umagu zaradi domnevne koruptivnosti prijeli 67-letnega Mira Oblaka. Zdaj avstrijskega državljana, poslovneža sicer slovenskega rodu, ki že nekaj let živi in posluje v Celovcu in Ženevi, naj bi namreč zalotili med domnevnim podkupovanjem dotedanjega vodje oddelka za splošni kriminal na Istrski policijski upravi, 38-letnega Vlatka Jovičića.

Nagradil naj bi ga z okoli 17 tisoč evri in dve uri

"Proti Miru Oblaku se vodi kazenski postopek, ki ga usmerja Uskok, 10. decembra 2014 pa je bil v tej zadevi izdan sklep o uvedbi preiskave," pojasnjujejo na Okrožnem sodišču na Reki.

Oblaka naj bi v zadnjih letih sicer Uskok preiskoval zaradi več kaznivih dejanj, med drugim tudi zaradi domnevno spornega poslovnega sodelovanja z avstrijsko Hypo banko na Hrvaškem. Oblak je namreč nekdanji lastnik nepremičninskega projekta Rezidencija Skiper na Crvenem vrhu pri Savudriji sredi Piranskega zaliva, ki ga je gradil zdaj propadli Vegrad, Hypo Alpe-Adria Bank iz Celovca pa naj bi za gradnjo prispevalo za okoli 250 milijonov evrov posojila, med drugim tudi za gradnjo tamkajšnjega luksuznega hotela Kempinski Adriatic in golf igrišča. Med preiskavo naložb Hypa na Hrvaškem pa naj bi tako Uskok kot tudi avstrijski preiskovalci pod drobnogled vzeli tudi posle Oblaka.

38-letni Jovičić naj bi zato Oblaku ponudil koristne informacije o tem, kaj vse bi preiskovalci proti njemu obremenilnega zbrali v postopkih, ki jih vodijo, v zameno za določeno denarno nagrado. Od sredine leta 2012 do konca leta 2014 naj bi Oblak, po ugotovitvah Uskoka, Jovičiću za informacije o preiskavah proti njemu izročil skupno za okoli 17.600 evrov in dve prestižni ročni uri, vredni za več kot 6000 evrov. Podkupnino pa naj bi si večkrat izmenjala v Puli.

Takoj po decembrskem prijetju obeh, je oba zaslišal preiskovalni sodnik na Reki. Zoper Jovičića je po zaslišanju odredil pripor in mu odobril za okoli 450 tisoč hrvaških kun varščine, ki bi jo moral poravnati, če bi se želeli vrniti na svobodo. Oblaka so takoj po zaslišanju spustili na prostost, saj zanj Uskok ni zahteval pripora. Poleg Jovičića in Oblaka so kriminalisti tedaj prijeli še dva hrvaška podjetnika, ki naj bi jima Jovičić ravno tako nudil koristne informacije o policijskih preiskavah v zameno za podkupnino.

Preiskovalci Uskoka Jovičiću očitajo, da naj bi v zameno za podkupnino Oblaku redno prinašal informacije o postopkih proti njemu, v nekaj primerih pa naj bi potek postopkov poskušal celo sam usmerjati Oblaku v prid. To naj bi povsem naključno odkril eden od Jovičičevih podrejenih na policijski upravi. Zaradi česar Uskok Jovičiću poleg prejemanje podkupnine, očita tudi zlorabo položaja.

Dva tedna prej v nov projekt

Oblak naj bi sicer potem, ko je kot idejni vodja projekta Rezidencija Skiper pred približno petimi leti izstopil, nadaljeval z vlaganji v različne gradbene, zlasti pa turistične projekte v Istri.

Le dobra dva tedna pred omenjeno aretacijo, naj bi se začel Oblak tudi dokončno pripravljati na enega večjih projektov Stancija Grande, ki naj bi bil vreden okoli sto milijonov evrov. Na sicer trenutno zapuščenem posestvu, nedaleč stran od hotela Kempinski Adriatic naj bi nameravali zgraditi hotel z okoli 200 posteljami in golf igrišče z 18 luknjami. Projekt za izgradnjo naj bi že začelo pripravljati izključno za ta posel ustanovljeno podjetje Pelagius, ki naj bi ga soustanovilo eno od Oblakovih podjetij, registriranih v Umagu, slednje pa naj bi ustanovila spet tretje, Oblakovo podjetje iz Celovca. Potem, ko naj bi projekt zadnja leta tičal na mrtvi točki, naj bi konec novembra občina Umag potrdila spremembe prostorskega načrta, ki so bile potrebne, da bi se gradnja kompleksa na Stanciji Grande lahko začela.

Preiskujejo tudi sina

Oblak je sicer oče Andreja Oblaka, nekdanjega šefa Hypove hčerinske družbe Hypo Alpe Adria Consultants, ki naj bi ga zaradi različnih kaznivih dejanj preiskovali tako slovenski kot tudi avstrijski preiskovalci. Med drugim naj bi nedavno Specializirano državno tožilstvo (SDT) proti njemu in enemu najbogatejših Slovencev Jožetu Anderliču vložilo obtožnico.

Naši preiskovalci pa naj bi na domnevno sporne posle Mira Oblaka med drugim postali pozorni tudi med pregledom svetovalnih pogodb sklenjenih med stanovanjskim skladom Mestne občine Ljubljana (MOL) in liechtensteinskim podjetjem Sebua, ki naj bi med leti 2006 in 2008 od sklada prejelo za okoli 650 tisoč evrov za svetovanje pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih. Lastnik tega podjetja naj bi bil, po ugotovitvah preiskovalcev, ravno poslovnež Miro Oblak.

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.