Svet
17 ogledov

Premalo za pošten pok

Vatikan, ki naj bi mu v knjigi Dana Browna Angeli in demoni z antimaterijo iz Ce Žurnal24 main
Antimaterija. Znanstveniki v Cernu so jo zadržali že za 15 minut. Marko Mikuž: Energija zelo majhna.

Znanstvenikom Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) je uspelo atome antivodika zadržati za več kot 15 minut. Gre za bistveno izboljšanje glede na lani, ko jim je delce uspelo zadržati le za manj kot sekundo.

Kaj je antimaterija?

Nasprotje. Antimaterija je snov, sestavljena iz nasprotnih delcev, kot so tisti, ki sestavljajo klasično materijo. Antidelci imajo enako maso kot klasični delci, vendar imajo nasprotne električne in magnetne lastnosti. Stik materije in antimaterije povzroči vzajemno uničenje, pri katerem se sprosti energija.

Bomb še ne bo
Se bližamo točki, ko bi antivodik lahko uporabili za pogonsko gorivo ali orožje? “Možni izplen energije predstavlja neznaten del vložka,” razlaga Marko Mikuž, slovenski znanstvenik, ki sodeluje s Cernom.

Dodaja, da ima antivodik v količinah, ki jim jih je uspelo ujeti v Cernu, nekajmilijardokrat manj energije kot liter bencina.

Torej se nam eksplozije ni treba bati? Mikuž pravi, da zajeti antivodik sprosti desetinko milijoninke džula energije.

“Ena tona TNT sprosti energijo štiri milijarde džulov. Hirošimska jedrska bomba je imela moč 20 tisoč ton TNT,” dodaja za primerjavo.

Poleg osnovnih spoznanj o naravi bodo uporabljene tehnologije superprevodnosti in obvladovanja magnetnih polj po Mikuževem mnenju uporabne v vsakdanjem življenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.