Svet
264 ogledov

Premirje v Gazi, a ne za dolgo

Gaza Izrael
1/4
Profimedia
Izraelska vlada je zgodaj davi potrdila dogovor, ki predvideva izpustitev 50 talcev Hamasa v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov in premirje, poroča AFP, ki se sklicuje na izjavo urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

"Vlada je potrdila širši okvir prve faze dogovora, po katerem bo najmanj 50 ugrabljenih žensk in otrok izpuščenih v roku štirih dni, ko bo premor v bojevanju," pravi izjava Netanjahujevega urada.

Netanjahu je že v torek svojemu kabinetu povedal, da je bila odločitev za izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra, težka, vendar pravilne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ameriški predsednik Joe Biden je pomagal izboljšati okvir, ki ga imate pred seboj, da se vključi več talcev za nižjo ceno. Dogovor v celoti podpira celotni varnostni aparat države," je članom svoje vlade povedal Netanjahu.

Netanjahu je med dvema ognjema, saj družine zajetih talcev zahtevajo, naj vlada doseže njihovo vrnitev domov, skrajno desni člani njegove vlade pa so proti in zahtevajo nadaljevanje vojaških operacij v Gazi brez premora.

AFP na podlagi neimenovanih virov Hamasa in Islamskega džihada navaja, da okvirni dogovor predvideva pet dni premirja in popolno prekinitev ognja ter konec izraelskih zračnih operacij nad Gazo, razen na severu, kjer se bodo ti napadi ustavili le za po šest ur na dan.

Palestinci bi naj v zameno za 50 talcev dobili okrog 300 žensk in otrok, ki so trenutno v izraelskih zaporih.

Netanjahu je svoji vladi v torek povedal, da bo dogovor izraelskim silam omogočil pripravo na nadaljevanje bojev in dodal, da se vojna nadaljuje, dokler Izrael ne bo dosegel vseh ciljev - uničenja Hamasa in vrnitve talcev.

Ministrstvo za zunanje zadeve Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval v pogajanjih, je sporočilo, da bo v zameno za 50 talcev uveden humanitarni premor v spopadih.

Gaza raketni napad | Avtor: Epa Epa

"Dogovor vključuje izpustitev palestinskih žensk in otrok iz izraelskih zaporov, število izpuščenih pa bo raslo v kasnejših fazah uresničevanja dogovora," sporočilo ministrstva prenaša AFP.

Izraelski mediji poročajo, da lahko obe strani izpustita še več ljudi, če se premirje podaljša. Hamas bo talce izpuščal preko mejnega prehoda Rafa v Egipt po okrog deset na dan.

Ni še natančno jasno, koliko zapornikov bo Izrael izpustil, vendar pa je Hamas sporočil, da 150, poroča AFP.

Hamas je prav tako sporočil, da bo Izrael dovolil več sto tovornjakom s humanitarno pomočjo v Gazo v času trajanja premirja in v tem času po šest ur na dan ne bo napadal na severu Gaze.

Izrael naj bi v to privolil, ker mora Hamas najti talce, ki jih zadržuje Islamski džihad. Ta naj bi imel okrog 30 talcev, Hamas pa od 210 do 240, poročajo izraelski mediji, ki še navajajo, da se bo premirje in izpuščanje talcev začelo v četrtek zaradi morebitne pritožbe na odločitev vlade na izraelsko vrhovno sodišče.

AFP še navaja besede neimenovanega ameriškega državnega uradnika, ki je pozdravil dogovor in izrazil upanje, da bo premirje privedlo do polnega premora v spopadih na severu države med Izraelom in Hezbolahom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.