Svet
173866 ogledov

Preobrat v dveh dneh, večina hrvaške obale ni več varna

Hrvaška plaža Profimedia
Istra ostaja zelo varna, najslabše so razmere v Dubrovniško-neretvanski županiji

V ponedeljek zjutraj smo poročali, da ena od sedmih hrvaških obalnih županij po kriterijih NIJZ ni več varna. Po včerajšnjih uradnih podatkih, ki so jih sporočili popoldne, so varne le še tri, od teh dve najbrž ne bosta več dolgo. Strokovna skupina pod vodstvom Bojane Beović je predlagala, da se Hrvaška uvrsti na rdeči seznam. 

Najbolj so se razmere poslabšale v Dubrovniško-neretvanski županiji, kjer imajo trenutno 19,8 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Meja, ki jo je za varne države postavil NIJZ, je deset.

Precej nad kriterijem, ki velja za varne države, je tudi Šibeniško-kninska županija (14), a je večina okuženih (devet) v Kninu, po trije so s področja Vodic in iz Šibenika, po eden pa iz Tisnega in Dniša. Pod nadzorom imajo 118 oseb, od tega je 98 takih, ki so bili v stiku s potrjeno okuženimi.

Tudi zaradi poroke, na kateri se je okužilo vsaj dvanajst ljudi, med njimi nevesta, glasbeniki, fotograf in svatje, tudi Splitsko-dalmatinska županija ni več varna, ima 10,7 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev.

Mejo varnega okolja je presegla tudi sosednja Primorsko-goranska županija, ki obsega Reko z Opatijo, Crikvenico, Krkom, Cresom, Lošinjem in Rabom , trenutno ima kazalnik 10,9. Skupaj imajo 31 aktivnih okužb, od sedmih novih so tri povezane z maturantsko zabavo.

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović vsem, ki prihajajo z dopusta, svetuje, da se bo vrnitvi domov vsaj teden dni ne družijo z ranljivimi skupinami, v zaprtih prostorih nosijo maske, se dosledno opazujejo in ob prvih bolezenskih znakih testirajo.

Na meji varnega je Zadarska županija (južni del Paga, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Biograd na moru in Pakoštane), ki ima trenutno kazalnik 9,5, pa tudi Ličko-senjska, ki obsega Senj, Karlobag ter severni del Paga (Novalja in Zrće) in je bila dolgo brez okužbe, trenutno ima kazalnik 8,9.

Najbolje med hraškimi obalnimi županijami se drži Istra, ki ima le 3,8 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev.

Čeprav niso varne, so podobno varne kot Slovenija

Ob tem velja opozoriti, da ima Slovenija trenutno kazalnik 9,6 in da bo najbrž že danes presegla mejo za varno državo. V tem kontekstu so vse županije z izjemo Dubrovniško-neretvanske in Šibeniško-kninske podobno varne kot Slovenija, Istrska pa še bistveno bolj. Hrvaška ima kazalnik 22,8.

Splitsko-dalmatinska županija obsega Split, Makarsko, Brač, Hvar, Vis, Dubrovniško-neretvanska pa Korčulo, Pelješac, Mljet in Lastovo.

 
Komentarjev 7
  • Remškar Srečo 12:19 10.julij 2020.

    naj mi kdo pove,kam naj skrijemo,ker smo povsod ogroženi?

  • edi8 21:53 08.julij 2020.

    Tu na Korčuli ni nobene gužve....10% turistov

  • Unberto 18:21 08.julij 2020.

    Bodo drugi zaprli nas ko dosezemo kvoto

Sorodne novice