Svet
23673 ogledov

Prestolnico zajelo nasilje, poškodovanih 47 policistov!

Skopje Makedonija protesti
1/5
Epa
Nemiri bi se lahko nadaljevali tudi v naslednjih dneh, poročajo lokalni mediji.

V spopadih na protestih proti francoskemu predlogu za deblokado pristopnih pogajanj Severne Makedonije z Evropsko unijo je bilo v torek zvečer v Skopju poškodovanih 47 policistov, med njimi dva huje. Makedonski premier Dimitar Kovačevski je obsodil napade na policijo in poudaril, da nasilja ni mogoče opravičiti.

Protesti proti francoskemu predlogu, ki naj bi odpravil bolgarsko blokado pristopnega procesa Severne Makedonije, so v makedonski prestolnici potekali četrti dan zapored. Demonstranti, ki so zahtevali odstop vlade, so protest začeli pred poslopjem vlade, preden so se zbrali pred zunanjim ministrstvom in parlamentom, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Proti poslopju ministrstva je več protestnikov vrglo petarde in jajca. Pred poslopjem sobranja pa je policija posredovala proti skupini protestnikov, ki je podrla varnostno ograjo in metala petarde, dimne bombe in druge predmete na policijski kordon in poslopje parlamenta. Po spopadu med nekaj deset protestniki in policijo so po podatkih policije aretirali enajst protestnikov, med njimi dva mladoletnika. Poškodovanih med protestniki naj ne bi bilo. Na poslopjih ministrstva in sobranja je bilo razbitih več okenskih stekel.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo poškodovanih 47 policistov, med njimi dva huje. Tako premier Kovačevski kot notranji minister Oliver Spasovski in predsednik parlamenta Talat Xhaferi so izpostavili podporo demokratični pravici do protestov, a ostro obsodili nasilje nad policisti. Predsednik države Stevo Pendarovski je obsodil nasilje kot metodo v politiki. Meni, da nasilje v sodobnih demokracijah ne bi smelo imeti mesta.

Notranji minister Spasovski je dejal, da so sprožili preiskavo in da imajo podatke o organizatorjih. Opozoril je, da imajo informacije, da bi do nasilja lahko znova prišlo danes zvečer in da bi lahko udeleženci demonstracij izvedli tudi napade z molotovkami. Političnim strankam je sporočil, da ne morejo organizirati nasilnih protestov in nasilnega strmoglavljenja vlade.

Vladajoča stranka socialdemokratov (SDSM) je ob obsodbi nasilja glavno opozicijsko stranko VMRO-DPMNE in stranko Levica obtožila, da skušata destabilizirati državo. Stranka VMRO-DPMNE predlogu nasprotuje, ker da vodi v "asimilacijo in bolgarizacijo" makedonskih državljanov.

Vlada v Skopju je prvi francoski predlog junija zavrnila, medtem ko mu je bolgarski parlament prižgal zeleno luč in vlado pooblastil za odpravo blokade. Novi francoski predlog je nato Skopje prejelo minuli teden.

Vlada v Skopju je sedaj pogojno pripravljena pristati na nov francoski predlog, da bi država končno začela pristopna pogajanja z EU, a želi njegovo potrditev v parlamentu. Kot sprejemljiv "prehoden kompromis" ga je ocenil tudi predsednik države Pendarovski, saj bi državi omogočil vstop v novo fazo evropske integracije.

Bolgarija zaradi nerešenih dvostranskih vprašanj, ki zadevajo zgodovino in vprašanje makedonske identitete, zadnji dve leti blokira proces približevanja Severne Makedonije EU oziroma začetek pristopnih pogajanj, čeprav država izpolnjuje pogoje.

Komentarjev 1
  • Željko 15:24 08.julij 2022.

    Tako se izkoristi asa ki ga imaš ne pa nas glupi Pahor ki je prodal Slovenijo. Ja droga je res problem pri naših politikih