Slovenija
3037 ogledov

To se bo zgodilo z globami, ki so jih policisti napisali zaradi covida

Tatjana Bobnar Vlada RS
Tiskovna konferenca po seji vlade.

Na današnji seji vlade sta bila med drugim sprejeta dva sklepa, ki se nanašata na prekrške in na tožbe za stroške policije na neprijavljenih shodih, je na tiskovni konferenci po seji povedala notranja ministrica Tatjana Bobnar. Opomnila je, da gre za odloke, ki so bili tudi s strani ustavnega sodišča prepoznani kot neustavni. 

Vlada je sklenila, da se do konca avgusta pripravi strokovna analiza pravnih podlag, ki so bila uporabljena v prekrškovnih postopkih proti posameznikom zaradi kršitev ukrepov zoper covid. Analizo bo pripravilo ministrstvo za pravosodje skupaj z ministrstvom za notranje zadeve in službo vlade za zakonodajo. 

Šele na podlagi analize se bo moč odločiti o nadalnjih korakih glede identificiranih pomanjkljivosti. V okviru priprave analize bodo konkretno opredelili različne kategorije prekrškov oziroma prekrškovne postopke. "Ne gre za potezo velikega čopiča, nasilneže ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki," je izpostavila ministrica in dodala še, da je k reševanju potrebno pristopiti postopno in na način, ki ne bo povzročal novih pravnih dilem ali morda celo krivic. 

Tožbe za povrnitev stroškov policije

Drugi današnji sklep se nanaša na prenehanje veljavnosti sklepov prejšnje vlade iz decembra 2021 o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih shodih. "Delovna skupina državnega odvetništva je ministrstvu za notranje zadeve svetovala, da se nove tožbe ne vlagajo, že vložene pa umaknejo," je ponovila Bobnarjeva in še, da so posegi v ustavno pravico dopustni le izjemoma, vsak poseg mora biti nujen in sorazmeren.

"Zgolj formalna pomanjkljivost - neprijava shoda - ne opravičuje sankcije v smeri naložitve stroškov policije. Šlo je za ustrahovanje," je povedala Bobnarjeva in pristavila še, da je bila formalna pomanjkljivost, torej neprijava shoda, že kaznovana z globo, ki jo je policija tudi izrekla. 

Novi šef Fursa: Prejšnje vodstvo naredilo grob rez v stroko

Vlada je poleg tega na današnji seji Petra Gruma imenovala za vršilca dolžnosti finančne uprave (Furs). Finančni minister Klemen Boštjančič je ob tem poudaril, da je v preteklem tednu opravil več razgovorov in da je zadovoljen, da se je Grum odločil, da prevzame vodenje Furs.

Grum je 2014 postal namestnik generalnega direktorja Fursa, zadnji dve leti je bil direktor direktorata za informatiko na ministrstvu za javno upravo (MJU), zdaj se z MJU vrača na Furs.

"Dejstvo je, da so se v slabih dveh letih, ko nisem bil na Fursu, nekatere stvari spremenile. Pogledali bomo, kaj je bilo narejeno, pogledali bomo tudi nekatere zamenjave, ki so bile opravljene. Narejen je bil kar grob rez v strokovne strukture finančne uprave, narediti bomo poskušali vse, da spet vzpostavimo red, da bomo lahko strokovno in nepolitično delovali," je ob tem povedal Grum.

Boštjančič: Prejšnja vlada ni gledala, kje bi lahko zategnila, samo dajala je

Boštjančič je odgovarjal tudi na kritike fiskalnega sveta, ki je okrcal koalicijsko pogodbo. "Cenim delo fiskalnega sveta, vidim ga kot pomočnika pri varovanju javnih financ. Njihov pogled je generalna ocena koalicijske pogodbe. To je smer, ki kaže, kam vlada gre, in katere ukrepe bo izvajala, dejstvo pa je, da jih bo prilagajala stanju javnih financ. Ukrepov v koalicijski pogodbi ne bomo delali na pamet, pač pa v okviru okoliščin, ki nam bodo ukrepe dovoljevale," je dejal.

Finančni minister je komentiral tudi kritike na račun izjav, da bo nova vlada popravila dohodninsko reformo, ki jo je sprejela Janševa vlada. "Pri dohodninski reformi vsak gleda le tisti del, ki mu ustreza, je pa zadeva veliko bolj obsežna. Trenutno so tekoče gospodarske razmere dobre, zato so tudi prilivi v državno blagajno visoki, a to ni povezano z dohodninsko reformo. Obstaja pa veliko znakov, da bi se to lahko hitro spremenilo. Nasprotujem parcialnim spremembam na področju davkov. Glavna kritika dohodninske reforme prejšnje vlade je v tem, da je samo deloma naslovila zelo široko problematiko. V njej ni nobenih ukrepov, kjer bi lahko država malce zategnila, samo daje, stvari pa morajo biti uravnotežene," je povedal minister.
 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 56
  • matermila 17:03 09.junij 2022.

    To se bo zgodilo z globami, ki so jih policisti napisali zaradi covida...Naj pisec tega sestavka še enkrat prebere kaj je napisal, da pa mu bo lažje mu bom pomagal ugotoviti njegovo napako: nihče,prav nihče ni napisal nobene kazni zaradi ...prikaži več covida. Jasno? Vse kazni so bile napisane zaradi neupoštevanja ukrepov. Jasno? Sicer ne vem kaj so modeli, ki pišejo tukaj po poklicu, bi pa morali vsaj malo upoštevati pravila in pisati resnico.

  • eminenca 16:51 09.junij 2022.

    lepo bi bilo, če bi se policija ukvarjala z novimi problem, predvsem z odstranitvijo ograj, ampak ne ... to sploh ni pomembno za 2 leti nazaj bodo pucal nzakonite shode ... hvala bogu, avstrijci pa delajo ograjo ... mi bomo ...prikaži več pa dobili novo pošiljko zapečenih šetarjev, prebežnikov, ki bodo v neki firmi filal stare ribce za neke sirotinje, ki vse požrejo ... to je zgodba o uspehu

  • eminenca 16:10 09.junij 2022.

    v demokraciji se prav ničp ne vek kakj se dogaja, ker se lahko opere milijarde dnarja, ne da bi vedela oblast kot lastnik take banke ... pa dobr vsi tisti, ki pluvate čez janšo, pa vse desno, ... povejte kaj ...prikaži več to pomeni ... a smo mi mafijska država, a si tega želite