Svet
6854 ogledov

Pretepena do neprepoznavnosti, osumljenec prijet

Viktoria Marinova Facebook
Policija je prijela moškega, ki je osumljen umora bolgarske novinarke Viktorie Marinove.

Kot poroča agencija Reuters gre za moškega z romunskim državljanstvom.

Kot je znano, bolgarska novinarka Viktoria Marinova je bila brutalno umorjena v soboto, njeno truplo so našli v parku ob Donavi v mestu Ruse na severu Bolgarije.

Pred umorom je Marinova poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi evropskega denarja. Bila je okrutno umorjena in posiljena, pred smrtjo brutalno pretepena do neprepoznavnosti, je potrdilo bolgarsko tožilstvo. Morilec jo je na koncu zadavil, posiljena je bila pred smrtjo.

"Izginil je njen mobilni telefon, ključi avtomobila, očala in del obleke," je pri tem povedal glavni tožilec Georgi Georgijev in dodal, da za zdaj ni nobenih indicev, da bi bilo v umor vpletenih več oseb.

Podrobnosti prijetja osumljenca za zdaj še niso znane, a bolgarski policijski viri menijo, da ni nujno, da bi bil zločin povezan s profesijo žrtve.

Viktoria Marinova Umor Svet Žalosten konec 30-letne novinarke

Ko je znano, gre že za četrti umor novinarja v Evropski uniji od lanskega leta, prejšnje žrtve so Kim Wall na Danskem, Daphne Caruana Galizia na Malti in Jan Kuciak na Slovaškem.

K temeljiti preiskavi je Bolgarijo med drugim pozval tudi Odbor za zaščito novinarjev. Predstavnik te novinarske organizacije za EU Tom Gibson je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice. "V CPJ smo šokirani zaradi barbarskega umora novinarke Viktorie Marinove," je dejal po poročanju STA.

Ta organizacija tudi opozarja, da storilci niso kaznovani v kar devetih od desetih primerov umorov novinarjev, kar je alarmantno sporočilo za novinarje in medijsko svobodo.

Več tisoč Bolgarov se je spominu novinarke v ponedeljek zvečer poklonilo na bedenjih v več bolgarskih mestih. Največ ljudi se je zbralo v njenem kraju Ruse, v Sofiji pa so nekateri protestirali proti korupciji in zahtevali odstop vladnih uslužbencev, poroča portal Balkaninsight.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Borut_Bavarski 17:35 09.oktober 2018.

    Enkrat za spremembo se strinjam s tabo.

  • maresem 14:08 09.oktober 2018.

    Prasca polit s kislino, da ga počasi najeda.