Svet
5880 ogledov

Preživel masaker na festivalu: "Poklical sem družino in se poslovil od njih."

Izrael prizorišče festivala
1/3
Profimedia
V nekem trenutku je 23-letni Elay Karavani mislil, da bo umrl. Poklical je svojo družino in se poslovil od njih.

Približno 260 mladih je umrlo v soboto na festivali v izraelskem Re'imu, ko je skupina Hamasa vdrla in začela pobijati. Na desetine udeležencev festivala še vedno pogrešajo. 23-letni Elay Karavani še vedno ne ve, kaj se je zgodilo s tremi njegovimi prijatelji, s katerimi se je udeležil festivala.

"Več mesecev smo načrtovali obisk festivala. Udeležilo se ga je 4.000 ljudi, prišli so številni mednarodni DJ-ji. Tja smo prišli v petek zvečer," je Elay za 24sata začel pripovedovati o dogajanju. "V soboto zjutraj je glasba nenadoma prenehala. S približno tridesetimi prijatelji sem bil na podiju. Nekdo je vzel roke mikrofon in začel vpiti rdeči alarm. Nenadoma so se nad nami pojavile rakete. Stekli smo proti mestu, kjer smo imeli svoje stvari. Na festival sem prišel skupaj s še tremi prijatelji z avtomobilom. Odločili smo se, da takoj gremo. Z enim prijateljem sva prišla do avta in čakala druga dva. Klicali smo ju, ju poskušali najti. Nenehno so nas obstreljevali, ljudje so poskušali pobegniti."

Izrael prizorišče festivala | Avtor: Profimedia Profimedia

Elay pravi, da je z južne strani prizorišča prihajalo veliko ljudi, ki pa so mirili druge, češ da jih pred raketami ščiti izraelski obrambni sistem. "Po približno 15 minutah je prišel prijatelj. Do takrat se je ustvarila velika kolona avtomobilov in ker je bil samo en izvoz na cesto, nismo mogli mimo. Odločili smo se, da se bomo držali stran od drugih avtomobilov, dokler se raketni napad ne konča. Šli smo iz avta, ker smo bili tako bolj varni. Čez petnajst minut pa se je zaslišalo streljanje iz kalašnikovk. Vsi smo odslužili obvezni vojaški rok, tako da smo prepoznali zvok. Sprva smo mislili, da gre za nekaj teroristov, in se nismo prestrašili. Ko pa je bilo slišati vse več in več strelov, smo se usedli v avto in poskušali pobegniti," pripoveduje Elay.

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia

Uspelo se jim je prebiti do mesta, kjer so policisti zaprli cesto. Na vprašanje zakaj je cesta zaprta, jim je policist odgovoril, da ne ve, a da se dogaja nekaj resnega in da naj bi jim naročili, da jih pridržijo. "Zavedel sem se resnosti situacije. Takrat sem videl, da nekdo nosi okrvavljeno žensko. Njena prijateljica je jokala. Povedala je, da so v zavetišče vdrli teroristi in pobili njihove prijatelje," je dejal. Odpravili so se na vzhodno stran, kjer je bilo veliko odprto polje. Bežal je skupaj s tremi prijatelji, s katerimi je prišel na festival. Med begom so srečali še pet prijateljev in skupaj so se odločili pobegniti v smeri najbližjega mesta v severovzhodni smeri, ker so mislili, da bodo tam varni. Ko so pri znancih v mestu preverjali, ali je varno, so jim povedali, da je mesto polno teroristov.

Odločili so se ostati na polju avokadovcev. Razdelili so se v pare in poiskali zavetje. Na pomoč so klicali policijo in vojsko, a zaman. "Klical sem prijatelje, da bi me rešili. Prepričan sem bil, da je to konec. Poklical sem družino in se poslovil od njih," je povedal.

Izrael prizorišče festivala | Avtor: Profimedia Profimedia

Po desetih urah skrivanja na polju jih je rešila peterica izraelskih vojakov. "Šele takrat smo spoznali, kako resna je situacija," je dejal. Ob celotni poti so videli trupla pobitih s festivala. "Veliko je bilo pobitih v avtomobilih, veliko je bilo ubiti policistov," je povedal. "Še danes ne vem, kje so in kaj se je zgodilo s tremi prijatelji, ki so bili z nami na festivalu."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Ender3 10:51 12.oktober 2023.

    Kako razumeti, da so bili Izraelci obveščeni o napadu, niso pa odreagirali kot, je bilo od njih pričakovati. Kot, da bi sprejeli žrtve, da opravičijo napad na Gazo. Podobno kot Ameriška je, tudi Izraelska politika hegemonistična. In verjeten scenarij poleg ...prikaži več okupacije Gaze je, preusmeritev pozornosti javnosti iz vojne v Ukrajini na bližnji vzhod..Potem, ko je zahodna alijansa v vojni z Rusijo doživela fiasko.

  • mph2 10:09 12.oktober 2023.

    Za noben terorizem proti civilistom ni nobenega opravičila. Vseeno ... Izrael kolje desetletja doli, nekaznovano jasno, tudi novinarje, zasedajo tuja ozemlja, ... pa nihče v EU medijih ne pisne o tem, razen par poslancev iz Irske. Si pa je Hamas ...prikaži več naredil medvedjo uslugo. Bi razumel, če bi napadli vojaške cilje, pol je vojna, to pa je res čisti terorizem. Ampak naj se obe strani obravnava z enakimi vatli.

  • Avatar Syn
    Syn 09:50 12.oktober 2023.

    Dokazov o teh "usmrtitvah" je pa toliko, da ne vem katere slike in video posnetke teh številnih trupel bi prej pogledal in se prepričal. Pri zahodnjaških medijih res ne veš več kdo pije in kdo plača. Vem samo da lažejo, ...prikaži več napihujejo in prikrivajo vse mogoče.