Svet
4 ogledov

Preživel, ker se je delal mrtvega med trupli

Tanki v središču sirijske prestolnice. Reuters
Po pokolu v sirskem mestu Houla prejšnji teden se še vedno le razpravlja, kaj je mogoče storiti za ustavitev nasilja.

Potem ko je več sto pripadnikov enot sirskega predsednika Bašarja al Asada v nekaj urah ustrelilo ali vratove prerezalo 108 domačinom – tako moškim kot ženskam in otrokom – je BBC objavil zgodbo dečka, ki se je med ubitimi, med katerimi je bila tudi njegova mama, delal mrtvega.

Prišli so s tanki, je povedal. Odstrelili so ključavnico na vratih in aretirali njegovega brata in oba strica. "Potem je mama začela kričati in spraševati, zakaj so aretirani. Potem so jo vojaki zgrabili, da bi jo prestrašili, ker je kričala nanje. Potem so ji zagrozili, da jo bodo ustrelili. In so jo. Petkrat," je opisal deček. Ustrelili so tudi njegovega drugega brata in sestro. Aretirane so odpeljali, je pa vse razen strica naslednji dan videl mrtve na televiziji.

"Odeja, pod katero sem se skrival, je padla, in streljali so tudi name. Vendar me je krogla zgrešila," je povedal. "Delal sem se mrtvega," je še povedal deček in dodal, da so napadalci odnesli tri televizije, metlo in računalnik.

Ko jih je slišal, da nameravajo zažgati hišo, se je zelo ustrašil, pravi, in takoj ko so se odpeljali, je stekel ven in se zatekel v prazno stavbo.

Mednarodna skupnost se še pogovarja

Ali je posnetek avtentičen, je težko reči, dejstvo pa je, da se je pokol zgodil in da se mednarodna skupnost o nasilju v Siriji še vedno le pogovarja. Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je pred dnevi po še enem zasedanju Varnostnega sveta ZN o Siriji, ki se je končalo brez odločitve, dejala, da bo morda treba razmisliti o ukrepih mimo najpomembnejšega organa ZN. Prav tako je bila zelo ostra na trditve Sirije, da so pokol izvedli uporniki.

Medtem ameriška državna sekretarka Hillary Clinton opozarja, da bo brez podpore ZN, predvsem zaradi nasprotovanja Rusije, težje ukrepati. Vnovič je pozvala Rusijo, naj izkoristi svoj vpliv in sirski režim pozove k prekinitvi nasilja, vendar strokovnjaki opozarjajo, da ruski vpliv ni tako velik, kot se morda zdi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.