Svet
2926 ogledov

Pri preživeli deklici ugotovili zastrupitev s cianidom

1/10
EPA
Zdravniki so pri najmanj eni preživeli osebi v požaru v londonski stolpnici Grenfell diagnosticirali zastrupitev s cianidom, poroča BBC. Gre za 12-letno Luano Gomes, ki je bila v bolnišnici zaradi zastrupitve s strupenim plinom.

V njeni odpustnici piše, da so jo zdravili zaradi vdihavanja zelo strupenega plina, ki naj bi nastajal pri gorenju izolacije ali plastike v požaru 14. junija.

Njeno sestro in mater Andreio Gomes so prav tako zdravili zaradi nevarnosti zastrupitve s cianidom. Gomesova je bila v času požara noseča in je izgubila otroka, poroča BCC.

požar London Svet "Klicala je na pomoč, nato pa skočila skozi okno"

Mediji so pred tem že poročali, da so tri preživele v požaru v 24-nadstropni stolpnici, ki je zahteval najmanj 80 življenj, zdravili s protistrupom za cianid, tokrat pa so prvič potrdili zastrupitev s to snovjo.

Požar v Londonu Grozljivka sredi Londona Svet Zadnja sporočila ujetih: "Zbogom. Ne bo se mi uspelo rešiti." požar London Svet V 23 stanovanjih umrli vsi stanovalci

Andreio Gomes in njeni hčerki so v bolnišnici dali v umetno komo. Gomesova je bila brez zavesti štiri dni, Luana šest dni, njena sestra Megan pa teden dni.

Simptomi zastrupitve s cianidom so glavobol, omotica, zmedenost, bruhanje in krči, ob visoki koncentraciji pa lahko povzroči smrt.

"Posledice so zelo hitre. Lahko umreš v nekaj sekundah, odvisno od ravni izpostavljenosti," je dejal klinični toksikolog Johann Grundlingh. "Ko normalno dihaš kisik, celice proizvajajo energijo. Cianid pa blokira sposobnost proizvodnje energije iz kisika," je pojasnil po poročanju BBC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.