Svet
1343 ogledov

Pri sosedih: S plaže sta za spomin vzela pesek, zdaj jima grozi 6 let zapora

plaža Valun, Cres Profimedia
Par si bo letošnje počitnice zapomnil za vedno. S plaže na Sardiniji je vzel malce peska, zdaj jima grozi do šest let zapora.

Bel pesek s plaž na Sardiniji je Italija zaščitila, turistom pa grozijo visoke kazni, tudi zaporne, če ga s plaže odnesejo. Francoski par, ki so ga pred dnevi prijeli italijanski policisti, trdi, da ni vedel, da je to početje nezakonito.

Policisti so v kraju Porto Torres izvedli naključen pregled vozil, ki so čakala na trajekt proti Franciji.

V avtu Francozov so opazili plastenke, napolnjene s peskom ter moškega in žensko stara okoli 40 let aretirali. Ugotovili so, da sta želela v Francijo prepeljati 14 plastenk oziroma okoli 40 kilogramov belega peska.

Par so zaradi tatvine prepeljali na sodišče, kjer jim grozi kazen tri tisoč evrov in med enim in šestimi leti zapora.

Francoska turista sta policistom povedala, da nista vedela za zakone, ki takšno ravnanje prepovedujejo, sta pa na plaži opazila napise v različnih jezikih, ki obiskovalce opozarjajo, da takšno početje ni zakonito.

Tatvine belega peska so po navedbah tamkajšnjih policistov zelo pogoste, na spletu obstaja celo črni trg, kjer ga tatovi prodajajo. Policisti jih sicer najpogosteje odkrijejo na letališčih. Poudarjajo, da so v zadnjih 20 letih zasegli že več ton materiala s plaže.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 16:45 20.avgust 2019.

    kaj bi ostalo, ce bi vsak turist odnesel 40kg peska iz plaze ? smeti.