Svet
2286 ogledov

Pričakali so jo pred stanovanjem

ČRna gora - napad na novinarko Reševalni pas/Twitter
Napad na črnogorsko raziskovalno novinarko Olivero Lakić.

Sinoči so neznanci v Podgorici pred njenim stanovanjskim blokom pričakali 49-letno novinarko črnogorskega časnika Vesti Olivero Lakić; kot je povedala sama, je k njej pristopil eden od neznancev in jo ustrelil, potem pa je skupaj še z dvema moškima pobegnil.

Novinarka zaradi strelne rane na nogi ni v življenjski nevarnosti. To sicer ni prvi napad nanjo; pred šestimi leti je bila na istem mestu žrtev brutalneag pretepa. Nanjo se je spravil takrat 29-letni Ivan Bušković, ki ga je policija prijela.

Sinočnjih napadalcev policisti še niso odkrili. Prvi mož črnogorske policije Vesko Damjanović je napad na novinarko javno obsodil in zagotovil, da bo policija storila vse, kar je v njihovi moči, da napadalce čim prej odkrije.  

Lakičeva je dolgoletna novinarka časnika Vijesti, kritičnega do sedanjega predsednika in nekdanjega premierja Mila Đukanovića. Piše o kriminalu in nezakoniti proizvodnji tobaka. Napadli so jo že leta 2012, večkrat pa so ji zaradi njenega dela grozili, tako da je skoraj tri leta živela pod policijsko zaščito.

Urednik portala Vesti Mihailo Jovović je medtem izpostavil, da primeri, ki jih razkriva napadena novinarka, niso preiskani. "Mnoge zgodbe, ki jih je raziskala, jasno kažejo, da gre za kazniva dejanja, a jih policija ne razišče. Do kdaj bomo to trpeli?"

Danes ob 11. uri so pred črnogorsko vlado napovedali shod novinarjev, aktivistov in zaskrbljenih državljanov, ki naj bi se s shodom protestno odzvali na napad na novinarko in svobodo govora.

Zastava Črna gora Črna gora Svet V Podgorici samomorilski napad

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 13:08 09.maj 2018.

    To se našim novinarjem ne more zgodit, tulijo v isti rog kot lopovi.