Svet
23355 ogledov

"Prigožinova smrt bo imela katastrofalne posledice"

Jevgenij Prigožin Profimedia
Krivijo ruske oblasti. Je Prigožinovo smrt naročil Putin?

Po domnevni smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki naj bi umrl v sredinem strmoglavljenju letala pri Moskvi, so nekateri kanali, ki naj bi bili povezani z Wagnerjem, in vojaški strokovnjaki za smrt Prigožina obtožili ruske oblasti. Po navedbah ukrajinskih uradnikov, naj bi sedaj potekal tudi posvet poveljnikov Wagnerja.

Kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, je na Telegramu sprva zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, a da po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem. Kot so pojasnili, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve.

Pozneje so na Telegramu vendarle potrdili smrt Prigožina in dodali, da je letalo sestrelila ruska zračna obramba. Kot so še zapisali je Prigožin "umrl zaradi dejanj ruskih izdajalcev", poroča britanski BBC.

Roman Saponkov, vojaški poročevalec, ki naj bi bil povezan z Wagnerjem, je prav tako zatrdil, da je bil vodja skupine umorjen. "Prigožinov umor bo imel katastrofalne posledice. Ljudje, ki so izdali ukaz, ne razumejo razpoloženja in morale v vojski," je ocenil. DShRG Rusich, priljubljeno vojaški kanal, pa je predlagal, da je bil Prigožin ubit, ker je junija končal upor, ne da bi dosegel Moskvo. "Naj bo to lekcija za vse. Treba je iti do konca," so zapisali.

Špekulacije o smrti

Keir Giles, strokovnjak za Rusijo iz inštituta Chatham House, pa je pozval k previdnosti glede poročil o Prigožinovi smrti. Pojasnil je, da je v zadnjem času "več posameznikov spremenilo svoje ime v Jevgenij Prigožin", s čimer naj bi si šef Wagnerja želel prikriti svoja potovanja.

Tudi EU je danes posvarila pred špekulacijami o smrti Prigožina. "Komaj kaj, kar pride iz Rusije v teh dneh, je kredibilno. Videli smo poročila o strmoglavljenju letala, vendar pa to sami zelo težko preverimo in zato tudi težko komentiramo. Prav tako ne moremo špekulirati o posledicah domnevne smrti Prigožina za delovanje skupine Wagner po svetu," je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

 

Jevgenij Prigožin Smrt Prigožina Svet Na letalu sumljiv zaboj vina, Wagnerjevci grozijo s pohodom na Moskvo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:20 25.avgust 2023.

    Ne bo dobro,niet

  • Dejan Vehovec 23:26 24.avgust 2023.

    Zame sta tko putin kot prigožin vodje organiziranih kriminalnih združb, torej je bil to običajen mafijski obračun, pa niti ne izviren, pablo escobar je svoje cajte sesul avion z 100+ dušami, da je enega s poti spravil. Kar naj se ...prikaži več b pobijajo med sabo, do zadnje barabe.

  • Jernej65 22:46 24.avgust 2023.

    Prigožin je dva meseca nazaj prestopil rdečo črto in je za to plačal z življenjem. Vse bolj se mi dozdeva, da bo počasi tudi morilski Putler prestopil rdečo črto in bo tudi plačal z življenjem. Morilski Putler se najbrž ne ...prikaži več zaveda, da je imel Prigožin tudi ogromno skrito podporo v ruski vojski. Kar hitro se lahko zgodi, da če se Wagnerjevci usmerijo proti Moskvi, da jih bo podprl del ruske vojske in paf, morilski Putler je lahko naenkrat nag z glavo navzdol, na najbližjem drevesu.