Svet
8505 ogledov

Najhujši vihar letos, a pobegnili bi mu lahko peš

Toča, dež, nevihta neurje.si
Orkan Dorian, ki se bliža ameriškemu otočju Bahami, se je danes okrepil v orkan najvišje, pete stopnje. Veter v orkanu presega hitrost 260 kilometrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dorian je zdaj orkan pete stopnje s stalnimi vetrovi okoli 267 kilometrov na uro," je sporočil ameriški Nacionalni center za orkane iz Miamija.

Tropski vihar, ki se sicer premika počasi, približno pet kilometrov na uro, kar pa na žalost pomeni, da bo pustošenje trajalo toliko dlje. Orkan je po zadnjih podatkih že dosegel Bahame, kjer poročajo o podrtih drevesih in poplavljanju nižjih delov obale, otok Great Buana Cay je že brez elektrike. 

Orkan, gre za najmočnejši orkan, ki je kdaj prizadel Bahame, naj bi nad otočjem divjal tudi v ponedeljek. Na nekaterih območjih naj bi padlo več kot 600 litrov dežja na kvadratni meter. Po oceni direktorja nacionalnega centra Kena Grahama gre za zelo zelo nevarno situacijo.

Premier Bahamov Hubert Minnis je prebivalce arhipelaga v Atlantskem oceanu, ki živijo na poti "izredno močnega in potencialno življenjsko nevarnega orkana", že v soboto pozval, naj poskrbijo za svojo varnost. Na novinarski konferenci jim je svetoval, naj se v skladu z navodili evakuirajo. "Če se ne evakuirate, lahko za to plačate s svojim življenjem," je posvaril.

Natančna pot orkana je še vedno nejasna. Prebivalci Floride zaenkrat nimajo navodil o evakuaciji, so se pa mnogi založili s hrano, vodo in drugimi zalogami. Številni so tudi pripravljeni na hiter odhod na varno.

Na Floridi razglašene izredne razmere

Guverner Floride Ron DeSantis je razglasil izredne razmere in milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na "izreden dogodek". "Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode," je dodal. Za okrožja Palm Beach, Brevard in Martin je bila razglašena obvezna evakuacija. 

Ameriški predsednik Donald Trump, ki ima na Floridi svoje posestvo Mar-a-Lago, je dejal, da bi se lahko Dorian izkazal za "absolutno pošast". Zaradi prihajajočega orkana je tudi odpovedal pot na Poljsko.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 19:04 01.september 2019.

    narod naj pokrepa od teh norih viharjeva in vse je lahko uničeno, medtem ko gre za vojsko in oboroževanje na milijarde dnarja, pa baje bi imeli še vesoljsko vojsko ... no tukaj pa ne morejo tega razbit, zato, da bi ...prikaži več preživeli brez škode ... ne, seveda narod ni pomemben, razen ko plača davke