Svet
16582 ogledov

"Prihaja največji val Rusov do sedaj"

Rusija vojaška vaja Epa
Veliko Rusov se je pred Putinom zateklo v Srbijo, ki je po njihovem mnenju "čudovita dežela, morda samo malo neurejena."

Beograjska odvetnica Tijana Vujović pravi, da ima za naslednji dan na urniku že pet sestankov s potencialnimi novimi strankami. Štirje med njimi so Rusi. Vujović je specializirana za priseljevanje, pridobivanje veljavnih dokumentov in povezovanje z nepremičninskimi posredniki v mestu, ki je od začetka ruske invazije na Ukrajino postalo zatočišče za tisoče Rusov.

Prišleki so se stiskali v skupne delovne prostore,  registrirali so več kot 2.000 podjetij in celo spodbudili trg nepremičnin. Po Putinovi septembrski vojaški mobilizaciji državljanov se jih sedaj vedno več želi dolgoročno naseliti.

"Na začetku vojne so vse stranke prosile za najem stanovanja," je povedala Vujovićeva, ki je izračunala, da je letos sodelovala že z najmanj 500 Rusi. "V zadnjih mesecih sem od njih dobila veliko prošenj za nakup. Ne želijo samo prebivališča, ampak hočejo tukaj živeti," je dodala.

"Vse bolj neprijetne razmere"

Zaradi te poteze, skupaj s Putinovimi stopnjevalnimi napadi na Ukrajino, so srbski odnosi z Rusijo postali vse bolj neprijetni. Voditelji Evropske unije, kamor Srbija ne želi vstopiti, so posvarili srbskega predsednika Aleksandra Vučića, naj se država odloči, na čigavi strani je, saj se ne pridružuje sankcijam proti Moskvi.

Putin in Vučić | Avtor: Epa Epa
A v Beogradu je ogromno proruskih, če ne tudi proputinovih simpatizerjev, piše Bloomberg. 

"Beograd je bil v zadnjih tednih kot Casablanca," je dejal Vučić 17. oktobra v govoru za Varnostno-informativno agencijo. Mesto iz filma iz leta 1942 je prikazal kot kraj, kjer mrgoli vohunov in vojnih beguncev.

"Od začetka konflikta je v Srbijo prispelo več kot 100.000 Rusov in nekaj sto Ukrajincev, od tega jih je 17.000 dobilo dovoljenje za prebivanje," je dejal Vučić. "Ko imamo goste iz Rusije, odkrijemo tudi tiste iz zahodnih služb, ki jim sledijo," je še dodal.

Velik del Evrope je sprejel ruske aristokrate in intelektualce, ki so bežali pred boljševiško revolucijo leta 1917, a stoletje kasneje imajo podobni begunci zelo malo možnosti v Evropi.

Srbija medtem Rusom prvih 30 dni dovoljuje vstop v državo brez vizuma, njen nacionalni letalski prevoznik pa ohranja lete v Moskvo in tri druga ruska mesta.

Dolga zgodovina Rusije in Srbije

Ruske prisotnosti v Beogradu, mestu s približno 1,4 milijona prebivalcev, ni težko opaziti. Ena od znamenitosti je hotel Moskva v art nouveau slogu, Ruska hiša pa je kulturno središče tik ob ulici. Gazprom prav tako sponzorira najuspešnejši nogometni klub Crvena zvezda.

Odnosi med državama imajo dolgo zgodovino. Srbija je med krvavim razpadom Jugoslavije obnovila svoj odnos s pravoslavno Rusijo v 90. letih prejšnjega stoletja, ko so se deli federacije s podporo Zahoda osamosvojili.

Poskusi Slobodana Miloševića, da bi to popravil na bojišču, so vodili v sankcije in izolacijo. Srbi so iskali podporo na vzhodu in jo našli pri Rusiji, ki jim je pomagala med Natovim bombardiranjem leta 1999, ko so hoteli končati konflikt na Kosovu.

"Čudovita dežela, samo malo neurejena"

Nekateri Rusi, ki so zapustili svoj dom, so srečni, da so našli tako prijeten kraj. Mihail Korostikov, ki je pobegnil iz Rusije, je dejal, da ni bilo enostavno pridobiti novo službe, čeprav se je učil tudi srbščino.

Beograd | Avtor: Aleksandar Matić Aleksandar Matić
Nekateri Rusi so tudi omenili, da je možno čutiti moč nacionalne povezave, saj te vsi sprejmejo, ko izvedo, da si Rus. "Nikoli nisem občutil nečesa slabega tukaj. To je čudovita država, samo malo neurejena," je dejal eden izmed Rusov.

Organizirali so se na Telegramu

Kot mnogi ostali Rusi, je imel Korostikov ob prihodu v Srbijo 30 dni časa, preden bi potreboval nov žig v potnem listu. Tudi to se je izkazalo za enostavno. "Rusi v Beogradu so oblikovali skupine na šifrirani storitvi za sporočanje, Telegramu, kjer so ponujali prevoze za enodnevne izlete do meje," je dejal. Po neki poti je v Bosno hodil deset minut ter se nato vrnil v Srbijo, kjer so ga mejni policisti veselo pozdravili.

Beograd omogoča prišlekom, da najdejo razmeroma ugodno nastanitev, priložnost za selitev, ustanovitev podjetja ali pa, da vsaj razmislijo o svoji naslednji selitvi.

Prišli so v treh valovih

Prihod Rusov je spremenil nepremičninski trg, saj so se cene najemnin v Beogradu zaradi naraščajočega povpraševanja več kot podvojile. Katarina Lazarević, ki vodi eno od uglednih nepremičninskih agencij v mestu, je dejala, da se je enosobno stanovanje v središču Beograda dvignilo s 300 evrov na mesec na 600 evrov, kar je za marsikaterega državljana z neto plačo 800 evrov kar visoka cena.

Po njenih besedah so Rusi prišli v treh valovih:

"Prvič so bili večinoma strokovnjaki ali premožni posamezniki, ki so preselili svoja delovna mesta, da bi se izognili sankcijam. Potem so bile čez poletje tu družine. Sedaj pa je prišel največji val, odkar je Putin ukazal delno mobilizacijo."

Kot je še dodala: "takoj poberejo vse, kar pride na trg. V Beogradu kmalu ne bo ničesar več za ponuditi."

Rusija vojaška vaja Zaskrbljujoče Svet Rusija:"Namerno podpihujejo to temo"
Komentarjev 8
  • osojnikowski 12:06 04.november 2022.

    Urejenost se nanaša na vizualni vtis, ne pa na politiko...tam ne kosijo plotov kar naprej in ne vzdržujejo zadev kar za hobi...samo tam, kjer se zadržuje večje število ljudi.

  • sandi76 10:02 04.november 2022.

    "...morda samo malo neurejena." Za razliko od Rusije, ki spoštuje demokracijo, pravo, zakone.... japajade !

  • janči 15:33 03.november 2022.

    Jah, si bo še Srbija na račun Rusije opomogla.