Svet
1382 ogledov

Rusija:"Namerno podpihujejo to temo"

Rusija vojaška vaja Epa
Glavna prednostna naloga sveta bi morala biti izogniti se spopadu jedrskih sil, pravijo v Moskvi, od kjer so danes sporočili, da nadaljujejo sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

"Trdno smo prepričani, da je v sedanjih težkih in nemirnih razmerah, ki so posledica neodgovornih in nesramnih dejanj, katerih cilj je spodkopati našo nacionalno varnost, glavna prednostna naloga preprečiti vojaški spopad jedrskih sil," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

V izjavi so zapisali, da se Rusija strogo in dosledno drži načela, da v jedrski vojni ni mogoče zmagati in ponovili, da je jedrska doktrina Moskve izključno obrambne narave, ki Kremlju dovoljuje uporabo takšnega orožja le v primeru jedrske agresije ali ko je ogrožen sam obstoj države. V luči tega je rusko ministrstvo pozvalo vse jedrske sile, naj opustijo nevarne poskuse poseganja v življenjsko pomembne interese drugih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin Svet Svet Putin z novimi grozečimi napovedmi za ves svet

Vse izjave o jedrskem orožju so zaskrbljujoče

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa
Ameriški časnik New York Times pa je danes ob sklicevanju na neimenovane ameriške uradnike poročal, da naj bi visoki ruski vojaški uradniki nedavno razpravljali o tem, kdaj in kako bi lahko uporabili taktično jedrsko orožje na bojišču v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin v razpravah ni sodeloval, prav tako pa ni nič nakazovalo, da bi se ruska vojska dejansko odločila za uporabo tovrstnega orožja, je še zapisal Times.

Predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby poročanja časnika ni želel komentirati, je pa danes sporočil, da so vse izjave o uporabi jedrskega orožja s strani Rusije globoko zaskrbljujoče, in zatrdil, da jih ZDA jemljejo resno. Hkrati je ponovil, da ZDA ne vidijo nobenih znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja.

ZDA sicer že več tednov opozarjajo na izjave najvišjih ruskih uradnikov, da bi ruske sile lahko v določenih primerih uporabile jedrsko orožje v Ukrajini, zlasti če bi menili, da je ogrožena ruska ozemeljska celovitost. Nazadnje je to v torek izjavil nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes možnost uporabe jedrskega orožja zavrnil in poudaril, da zahodni mediji "namerno podpihujejo to temo".

Vladimir Putin Slovenija Slovenija postavila Rusijo na laž

Dodatna zagotovila Kijeva Moskvo zadovoljila

Rusija nadaljuje sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. "Rusija meni, da so prejeta zagotovila trenutno zadostna, in nadaljuje z izvajanjem sporazuma," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so pisna zagotovila prejeli zaradi sodelovanja ZN in pomoči Turčije. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je vrnitev Rusije k dogovoru že pozdravil.

ladja Ukrajina žito | Avtor: Epa Epa
Rusko ministrstvo je navedlo, da je Kijev zagotovil, da "humanitarnega koridorja in ukrajinskih pristanišč, določenih v interesu izvoza kmetijskih proizvodov, ne bo uporabil za izvajanje vojaških operacij proti Ruski federaciji".

Do odločitve Moskve, da nadaljuje sodelovanje, je prišlo dan po tem, ko je Putin turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu dejal, da želi od Kijeva "resnična zagotovila", preden se bo izvajanje sporazuma lahko nadaljevalo. Putin je nato danes opozoril, da si "Rusija pridržuje pravico odstopiti od dogovora, če Ukrajina ne bo spoštovala varnostnih zagotovil".

Čeprav je koordinacijski center v Istanbulu, ki nadzoruje izvoz, v torek dejal, da danes Črnega morja ne bo prečkala nobena ladja z žitom, pa je Erdogan po pogovoru med ruskim in turškim obrambnim ministrom v parlamentu naznanil, da se bo izvoz skladno z načrtom nadaljeval že danes, navaja AFP.

Moskva je minulo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so pripisali Ukrajini, ker je ta po ruskih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Namen sporazuma je zmanjšati svetovno prehransko krizo, ki jo je konec februarja sprožila ruska invazija na Ukrajino. Dogovor je doslej omogočil izvoz več kot 9,7 milijona ton žita.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Toma 22:15 02.november 2022.

    So paza vice! Prvi so začeli rožljati z atomskim… in sedaj so se ukaknili!?

  • Cccc 17:42 02.november 2022.

    Sodrga je tukaj samo Putler, on je tisti, ki je vse skupaj povzročil

  • janči 17:35 02.november 2022.

    Iz tega se jasno vidi, da Putin sploh ni problem. Problem je Zelenski s svojo sodrgo.