Svet
11013 ogledov

Po Rusih udriha Yugo Zastava

Ukrajina vojaki Epa
Branilci imajo podporo številnih evropskih držav. V njihovih rokah se je znašlo tudi orožje s področja nekdanje Jugoslavije.

Ruska invazija na Ukrajino se vse bolj spreminja v statičen boj. Večina sil je osredotočenih na južno bojišče okrog Hersona, kjer skušajo branilci sovražnike potisniti na južno stran mogočne reke Dnjeper, da bi imeli boljše obrambne pozicije za spomladanske bitke.

Države zveze Nato ukrajinskim silam pošiljajo orožje, s katerim se lahko učinkovito zoperstavijo Rusom. V preteklih mesecih je bila od držav z območja nekdanje Jugoslavije zelo aktivna Hrvaška.

Slednja je Ukrajini pred dobrim mesecem dni dostavila 30-milimetrske topove M-46, ki jih branilci uporabljajo v bojih na območju Donecka. Hrvati so poslali tudi zajetno pošiljko pri njih izdelanega streliva OF-482M HE.

Vladimir Putin Svet Svet Putin z novimi grozečimi napovedmi za ves svet

Na enem od nedavnih posnetkov pa je bilo moč opaziti tudi različice orožja, ki ga je nekoč koristila Jugoslovanska ljudska armada. Portal Ukraine Weapons Tracker je prvič zasledil protiletalski top Yugo Zastava M75, ki lahko na sovražnika pošlje 110-milimetrske izstrelke.

Gre za licencirano različico topa Hispano-Suiza 804. Orožje so v prvotni obliki M55 začeli izdelovati v Jugoslaviji že pred več kot 50 leti, posodobljene različice pa se v Srbiji izdelujejo še danes.

Ni jasno, ali je Ukrajina kupila omenjeno opremo, ali gre za donacijo kakšne od držav s področja nekdanje SFRJ, kjer je tovrstnih kosov še vedno na pretek.

Vladimir Putin Slovenija Slovenija postavila Rusijo na laž

Rusija je v zadnjih dveh dneh v Ukrajini izvedla več kot 30 napadov z brezpilotnimi letali iranske izdelave, je v svojem dnevnem govoru v četrtek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in hkrati dodal, da je Moskva doslej skupno izvedla približno 4500 raketnih napadov in več kot 8000 zračnih napadov.

Komentarjev 16
  • blayo 14:30 28.oktober 2022.

    Ne 110 mm ampak 20 mm izstrelke 🙄

  • Bojan Lavrencic 12:39 28.oktober 2022.

    Ja to dobimo ko je novinarstvo samo se prevajanje. Ocitno se avtorju tudi sanja ne kaj je kaliber orozja in se manj da tole niti pod razno ni kaliber 110. Osebno za taksen kaliber niti slisal se nisem, se manj ...prikaži več pa da bi taksen kaliber sel v " magazin"

  • Friderik1950 12:16 28.oktober 2022.

    Vse lepo, ampak brez ustreznega protiraketnega ščita, se ne morejo boriti proti tradicionalno dobri Ruski raketni tehnologiji. To se tudi vidi, ko se napijejo vodke in se jim zahoče, lahko praktično iz obmejnih oporišč zadevajo cilje po celi Ukrajini. Kdo ...prikaži večo in kako dodo zaprli zračni prostor, to je vprašanje.