Svet
14015 ogledov

Slovenski tanki naj bi tako klavrno končali svojo pot

vojna za Slovenijo, tanki Žurnal24 main
Ruski mediji poročajo, da so ruske enote uničile tanke iz Slovenije ...

Kot poročajo nekateri ruski mediji, so ruske enote povsem onesposobile ukrajinski bataljon, ki je bil oborožen tudi s slovenskimi tanki. 
"Ukrajinski bataljon je bil opremljen z makedonskimi in slovenskimi tanki, ki jih je Ukrajina prejela v okviru programa pomoči držav Nata. Poleg tega so bili uničeni oklepni traktorji in sovražnikova izvidniška patruljna vozila," poročajo ruski mediji.

Pojasnjujejo še, da je rusko ministrstvo za obrambo poročalo tudi o uničenju radarskih sistemov in številnih sovražnikovih vozil. Veliko zaslug za uničenje pripisujejo uporabi brezpilotnih letal. 

V Ukrajini novi napadi na energetsko infrastrukturo

Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA), je Rusija v soboto znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini, kar je sprožilo alarme po številnih mestih. Ukrajinske oblasti in mediji so med drugim poročali o eksplozijah v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sistem zračne obrambe je bil aktiviran, so sporočile oblasti v prestolnici. Pet raket, usmerjenih proti Kijevu, je bilo prestreženih, je po navedbah dpa dejal svetovalec ukrajinskega predsedniškega urada Oleksij Arestovič.

Napade na Kijev je potrdil tudi tamkajšnji župan Vitalij Kličko. "Alarmi za zračne napade se nadaljujejo," je zapisal na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram in meščanom svetoval, naj ostanejo v zakloniščih.

Ruska vojska vse pogosteje napada ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z elektrarnami, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je nedavno dejal, da je bilo uničenih že približno 40 odstotkov energetske infrastrukture v državi.

"Agresor še naprej ustrahuje našo državo. V noči s petka na soboto je sovražnik izvedel obsežen napad s 36 raketami, od katerih je bila večina sestreljena. To so podli napadi na kritične objekte. Tipična taktika teroristov," je nato Zelenski v soboto o ruskih napadih zapisal na družbenih omrežjih.

Viri blizu Kremlja so v soboto našteli skupno 12 mest in regij, ki so bile napadene, vključno z regijama Dnepropetrovsk in Lvov. Ukrajinske oblasti so medtem znova poročale o težavah z oskrbo z energijo in vodo.

Po navedbah državnega energetskega operaterja Ukrenergo so bili napadi usmerjeni predvsem na energetsko infrastrukturo v zahodnih regijah Ukrajine, uradniki v več ukrajinskih regijah pa so poročali o izpadih električne energije.

tank Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Rusi so "izvedli še en raketni napad na energetske objekte glavnih omrežij v zahodnih regijah Ukrajine. Obseg škode je primerljiv s posledicami napada 10. in 12. oktobra ali pa jih lahko celo preseže," je na družbenih omrežjih zapisal Ukrenergo.

Po ruskih napadih na energetske objekte po vsej državi je brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev, je v soboto sporočil namestnik vodje ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko.

"Doslej je bilo 672.000 naročnikov odklopljenih v regiji Hmelnicki, 188.400 v regiji Mikolajiv, 102.000 v regiji Volin, 242.000 v regiji Čerkasi, 174.790 v regiji Rivne, 61.913 v regiji Kirovograd in 10.500 v regiji Odesa," je zapisal.

Pričakuje več beguncev

Ukrajinski premier Denis Šmigal je ob tem opozoril, da bi lahko okrnjena oskrba z elektriko in vodo ter težave z ogrevanjem privedle do povečanega števila beguncev, ki bi iz Ukrajine bežali v EU.

Ob tem je zahodne zaveznice zaprosil za mobilno opremo za proizvodnjo električne energije in toplote ter opremo za čiščenje vode. "Gorivo za generatorje je trenutno še vedno na voljo, vendar bo v primeru obsežnih izpadov električne energije in ogrevanja Ukrajina potrebovala več, vključno z uvozom električne energije z Zahoda," je še dejal Šmigal.

Komentarjev 67
  • Grof 16:13 29.oktober 2022.

    Slej kot prej, si bili namemjeni zbiralcem odpadnega železa, a ne Marjan, ….

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 20:31 25.oktober 2022.

    Če smo povsem natančni, NOBENE ŠKODE.

  • jozicamurn 00:57 25.oktober 2022.

    Rusi prosimo za razumevanje, bodite humani in pozabite na to žalostno tragedijo naše idiotske vlade. Prosim ne postavite nam tarčo na glavo, če pa že, vedite, da nismo vsi Slovenci krivi kajti vsi smo bili vodeni s strani kretenoidne nato ...prikaži več teroristične mafije in s strani EU narkomanov iz Bruslja kateri so na plačilni listi ZDA. Prosim zgrešite nas, saj smo preveč majhni in pilatusi vam ne morejo nič. Res nismo nikakršna grožnja, hvala, podajte nam odpustek tako kot veliki Rusi znate.