Svet
14295 ogledov

Prijeli direktorico doma za ostarele

Koronavirus Profimedia
Tožilstvo je odredilo pripor direktorice, ker naj ne bi sprejela vseh potrebnih zaščitnih ukrepov ob epidemiji koronavirusa.

Tožilstvo v srbskem mestu Negotinu je odredilo pripor direktorice Doma za ostarele Radost Branke P., ker ni sprejela predpisanih in potrebnih epidemioloških ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, kar naj bi bilo po mnenju tožilstva razlog, da je v tem domu obolelo 49 ljudi. Šest oskrbovancev je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo.

Kot poročajo srbski mediji, direktorice niso prijeli prej, ker je tudi sama obolela zaradi novega koronavirusa.

Z omenjenega doma za ostarele so pred tem trdili, da so v domu uvedli petdnevni delovni teden, ker so zaposleni zavrnili delati v turnusih po 14 dni, kar je sicer v izogib širjenju virusa odredilo srbsko ministrstvo za delo, zaposlovanje in socialna vprašanja.

"Zelo težko je delati 14 dni z uporabniki, od katerih je 26 nepokretnih. Imam izjave delavcev, ki trdijo, da tako enostavno ne morejo delati. Izjave sem poslala ministrstvu. V izredni situaciji ne gre nikogar odpustiti niti na novo zaposliti. Prav tako ne moremo 40 ljudi pustiti brez nege," je situacijo komentirala lastnica doma Biljana Didić.

Policijska preiskava primera se nadaljuje.

V Srbiji so od 15. marca do 6. maja veljale izredne razmere. V okviru strogih ukrepov, od katerih nekateri še veljajo, so morali srbski državljani, ki so prišli iz tujine, v samoizolacijo od 14 do 28 dni ob grožnji visokih denarnih kazni za prekrške ter zapornih kazni v primeru širjenja novega koronavirusa.

Prvi primer okužbe so v Srbiji potrdili 6. marca. Nekateri epidemiologi sicer domnevajo, da je bil novi koronavirus v državi prisoten že februarja.

Epidemija covid koronavirus Bazen virusov Svet Grozi nova nevarnost, ki naj bi se razširila iz tega območja

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.