Svet
102 ogledov

Pistorius znova ni mogel zadrževati solz

Sojenje Pistoriusu Reuters
Tožilstvo danes predstavilo nova obremenilna dejstva za Pistoriusa.

Sojenje pred pravim sojenjem v primeru Pistorius. Tožilstvo pojasnjuje obtožnico naklepnega umora, obramba že spodbija vse navedeno. Atlet Oscar Pistorius se je znova zlomil in jokal med predstavljanjem tožilske verzije o tem, kako je na valentinovo jutro ustrelil svoje dekle Reevo Steenkamp.

Kriki. Detektiv Hilton Botha je danes na sodišču povedal, da imajo pričo, ki je povedala, da je v zgodnjih jutranjih urah iz hiše slišala glasno prepiranje. Druga priča je slišala strele, ki so jim sledili kriki, in nato še več strelov. Zagovornik je te dokaze zavrnil, češ da priči živita več kot 600 metrov od Pistoriusovega doma.

Zaklenjena kopalniška vrata. Reeva se ni zaklenila v kopalnico, ker bi se poskušala skriti pred Pistoriusom, ampak ker se je prestrašila zaradi njegovega kričanja na pomoč.

Od kje so prišli streli. Tožilstvo trdi, da bi pod takim kotom streljal le, če bi imel namen ubijati.  Vedel je, da Reeva sedi na straniščni školjki in v tej smeri je tudi streljal.  Pistorius trdi, da je v kopalnico vstopil brez nožnih protez, detektiv trdi, da ga kot streljanja tudi tu postavlja na laž.

Testosteron. Pri Pistoriusu so našli dva kartona testosterona in injekcije, kar kaže na doping. Zagovornik Barry Roux trdi, da so bila v kartonih legalna zeliščna zdravila.


Pistorius tako vztraja pri svoji zgodbi, da je streljal na Reevo, ker jo je zamenjal za vlomilca. Svojo 9-milimetrsko pištolo, s katero jo je pokončal, pa ima vseskozi spravljeno pod posteljo.

Imel neprijavljeno orožje

Policija je v hiši našla orožje in strelivo, za katerega ni imel dovoljenja, zato želi obtožnico razširiti še v tej smeri. Našli so še kij, ki je bil uporabljen zato, da je vlomil v kopalnico, dva telefona – na enem je bila kri –, vendar z nobenega v času umora ni klical nihče.

Predobravnava naj bi trajala do konca tedna, nato naj bi se sodišče odločilo, ali ga bo izpustilo proti varščini.

Sojenje Pistoriusu | Avtor: Reuters Reuters

Pistorius je obtožen naklepnega umora. Sam trdi, da je 29-letno dekle ustrelil skozi zaklenjena kopalniška vrata, ker naj bi jo zamenjal za vlomilca. "Ne razumem, kako sem lahko obtožen umora, kaj šele naklepnega," je Pistorius napisal v pismu, ki so ga prebrali na sodišču.

"Ustrelil in ubil je neoboroženo, nedolžno žensko," pa je povsem drugačno sliko predstavil glavni tožilec Gerrie Nel. Pistoriusa je orisal kot preračunljivega morilca, ki je bil dovolj zbran, da si je nadel nožni protezi, se sprehodil nekaj metrov do kopalnice in začel streljati, medtem ko se je Reeva skrivala za zaklenjenimi vrati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.